Lege advarer mot «usynlig» pandemi: "Jeg frykter det mer enn korona"

22/08/2023 12:02

Emma Sletta

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Han advarer om at innen 2028 vil vi se tusenvis dø på grunn av det.

En britisk pioner innen kirurgi og helsevesen har avdekket en global helsetrussel som han frykter mer enn Covid-19.

Det melder avisen Mirror.

Lord Ara Darzi er en banebrytende kirurg bak en rekke førstegangsprestasjoner, inkludert den første robotassisterte kirurgien i Storbritannia, nøkkelhullsoperasjoner og bruk av kunstig intelligens for å diagnostisere brystkreft.

Den skjulte pandemien

I forhold til reformene av NHS, har Mr Swoboda gjort en rekke kommentarer. Darzi avslørte det han advarer mot som den neste potensielle globale helsetrusselen.

Antibiotikaresistens, som allerede tar livet til over en million mennesker i året, fører til fremveksten av uovervinnelige "superbugs".

Dette er hva helsepioneren har beskrevet som mer skremmende enn Covid-19-pandemien som rystet verden.

Den 63 år gamle armenskfødte kirurgen er så bekymret for trusselen om antibiotikaresistens at han setter opp sitt eget senter for å bekjempe denne «stille pandemien».

Handling er nødvendig nå

Prins William har sagt ja til å være en av beskytterne av The Fleming Centre, som planlegger å åpne i 2028 i Paddington, London. Prinsen og herr Darzi møttes første gang for flere år siden og samarbeidet om en kampanje for psykisk helse blant medlemmer av kongefamilien. Darzi har rost prinsens forpliktelse til å bidra til global innflytelse på dette området.

Åpningen av senteret vil markere hundreårsdagen for Alexander Flemings oppdagelse av penicillin, et stoff som har blitt en uunnværlig del av hverdagen for leger over hele Storbritannia.

Allerede et problem

I et intervju med avisen The Times delte han sine bekymringer og planer.

Han uttalte: «Innen 2028 vil antallet mennesker som dør av infeksjoner som er resistente mot antibiotika være på nivå med antallet dødsfall av infeksjoner i 1928, før oppdagelsen av penicillin. Bakterier har eksistert i tre milliarder år, lenge før menneskeheten dukket opp. De har overlevd under alle slags forhold, fra den frosne verden til ekstrem varme. De har overlevd ved å tilpasse seg gjennom mutasjoner. Antibiotika utgjør en ekstern trussel mot bakterier, noe som får dem til å stadig utvikle resistens. "

Han la til at antibiotikaresistens på mange måter var "mer skremmende" enn Covid-19, og han advarte om at sykehus kunne havne i situasjoner der de ikke hadde effektive antibiotika for å behandle infeksjoner - en situasjon han allerede har lagt merke til skjer.

Darzi påpekte at antibiotika ble overutnyttet da leger valgte det "enkle alternativet" ved å foreskrive dem for forkjølelse eller influensalignende symptomer, når de i virkeligheten er ment å behandle bakterielle infeksjoner.

Det er imidlertid ikke bare et menneskelig problem; Enkelte deler av verden ser også en overflod av antibiotika i storfeproduksjon, noe som ytterligere forverrer problemet.

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Politiet advarer mot iPhone Politiet har utstedt en presserende advarsel om en ny funksjon i den siste iterasjonen av iOS.