SSI: Tidligere omicroninfeksjon beskytter mot ny variant

28/07/2022 08:20

Emma Sletta

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
I en ny rapport sier SSI at man som tidligere smittet med en omicron-variant, er godt dekket når det gjelder å unngå infeksjon med BA.5, som for tiden er dominerende.

Hvis det er ett ord som har blitt nevnt i full blomst de siste 2,5 årene, er det korona eller covid-19. Viruset, som på kort tid brakte ned hele kloden og plutselig endret hverdagen vår betydelig.

Siden da har det skjedd mye. Den ble stengt, åpnet, så ble den stengt igjen og til slutt åpnet igjen. Akkurat nå er verden åpen, og mange nyter det ved å reise disse ukene.

Dessverre er COVID-19 langt fra borte. Det er nå et helt alfabet med koronamuasjoner, og akkurat nå er det også relativt høy infeksjon flere steder, selv om viruset har en tendens til å trives dårlig i sommerklimaet.

Om vi får et hat-trick med nedstengning senere i år, vil bare tiden vise. Det er imidlertid håp fremover for alle danskene som har blitt smittet med omicron-varianten.

I en ny rapport sier Statens Serum Institut (SSI) at den er godt dekket mot ny infeksjon i den nåværende dominerende omicronvarianten BA.5 hvis du tidligere har blitt smittet med en omicron-variant og har fått tre vaksine jabs.

Studien, som er sendt inn til fagfellevurdering, viser derfor at tidligere omicroninfeksjon beskytter 94% mot BA.5 hvis du samtidig blir vaksinert med tre vaksinedoser med enten Pfizer-BioNTech eller Moderna.

Studien inkluderte 4809 personer smittet med omicronvarianten BA.5, og 164 369 kontrollpersoner som hadde testet negativt for SARS-CoV-2 i perioden fra 10. april til 20. juni 2022.

Studien undersøkte hvor mange av de smittede med BA.5 som også tidligere hadde blitt smittet med en annen omicronvariant i januar 2022, og sammenlignet dette med hvor mange kontrollpersoner som hadde hatt en infeksjon med omicron i januar 2022.