Tannlege fikk denne fem år gamle pasienten: Nå advarer de foreldre mot å gjøre den samme feilen

12/08/2020 19:03

Emma Sletta

Helse
Tannlegen i den danske Holbæk deler nå bildet med slem eksem, slik at andre ikke gjør samme feil som disse foreldrene.

En fem år gammel jente kom til den kommunale tannlegen i Holbæk med eksem rundt munnen.

Holbæk kommune har nå delt bildet av jenta slik at andre kan se hva konsekvensen kan være ved bruk av samme smokker i altfor mange år.

- En søt 5 1/2 år gammel jente besøkte oss i dag. Hun bruker fortsatt smokker, og har fått eksem under leppen på grunn av økt spytt, åpent bit og overbitt, skriver de i innlegge sitt på Facebook.

 

Tanntjenesten advarer mot å la barn bruke smokker lenger enn 3 år.

Det kan få konsekvenser som påvirker barnet resten av livet.

Hvis du bruker smokker etter fylte 3 år, kan du permanent få tenner og kjeve formet på en uheldig måte, skriver tannbehandlingen.

Grense fra 2,5 år
- For langt bruk av smokker, kan du permanent forme både tenner og kjeve posisjon på en uheldig måte, slik at en permanent "sugebit" utvikler seg, skriver de i innlegget og fortsetter:

- Kjeven kan påvirkes slik at fortennene ikke når sammen "åpent bit", og samtidig vil fortennene pekke fremover "overbitt".

Hvis du får "sugebit", kan det til slutt påvirke talen og de permanente tennene som kommer etter melketennene.

Mange har nå delt innlegget med advarselen og bildet, som tydelig viser at det kan påvirke munnen drastisk når et barn bruker smokker for lenge.

På nettsiden Dinmund.dk, som er laget av den danske Tannpleierforeningen, anbefales det også at det ikke skal brukes smokk etter at barnet er fyldt 3 år.

Men de skriver at du også kan velge å kutte ned på barnets forbruk fra 2,5 år.