Etter åtte års fravær i Rema 1000: Kontroversiell ingrediens vender tilbake til hyllene

28/07/2022 12:55

Emma

Innland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er absolutt ikke med deres gode vilje at Rema 1000 gjenopptar salget av produkter med en bestemt ingredins, som de ellers har utestengt i åtte år.

Den norske supermarkedkjeden Rema 1000 var en av de første kjedene som seriøst tok opp kampen mot matsvinn og prøvde å skape en bærekraftig butikk.

Derfor var det også naturlig for kjeden i 2014 å fjerne palmeolje fra listen over ingredienser på sine egne produkter, akkurat som nye produkter med palmeolje ikke lenger var inkludert i sortimentet.

Dette er fordi produksjonen av palmeolje fører til avskoging og derfor er ekstremt skadelig for regnskogen, men nå har Rema 1000 måttet avvike fra sine prinsipper.

Det skriver Nettavisen

Ifølge norske medier har krigen i Ukraina og den resulterende matoljekrisen ført til at flere av kjedens leverandører ikke kan skaffe for eksempel solsikkeolje og derfor må bruke palmeolje i stedet, noe kjeden har akseptert.

– Å kutte ut palmeolje er en av hjertets virksomhet, forklarte Line Aarnes, kategori- og innkjøpsdirektør i Rema 1000, til Nettavisen, men utdypet også at de dessverre må avvike midlertidig fra sine prinsipper.

"[...] nå har vi midlertidig akseptert [palmeolje] på grunn av mangel på solsikkeolje som følge av krigen i Ukraina," har hun dermed forklart.

Spesielt handler det om et bredt spekter av snacks som midlertidig vil inneholde palmeolje. Se listen over alle elementene på Rema 1000s hyller, som i fremtiden, for en midlertidig periode, vil inneholde palmeolje, herunder:

Foto: Nettavisen

I tillegg vil følgende Pringles-smaker midlertidig inneholde en blanding av forskjellige matoljer - inkludert palmeolje: Original, Paprika, Rømme & Løk.

Aarnes påpeker imidlertid at det er midlertidig, og planen er at palmeolje skal forsvinne fra alle produkter igjen i august og september.

Godkjenner ikke noe

Ikke bare skal palmeolje bare være en midlertidig ingredins i produkter på supermarkedkjedens hyller, understreker Aarnes også at kjeden har ekstremt strenge krav til sine leverandører.

«Vi er ikke glade for at vi må ta inn produkter med palmeolje, men vi har en tett dialog med leverandørene,» har hun forklart, og utdypet at leverandører for eksempel må søke om tillatelse til å bytte til palmeolje, så Rema 1000 er klar over det, akkurat som kjeden ifølge Aarnes stiller strenge krav til dokumentasjon, så de er sikre, palmeoljen produseres på best mulig måte.

– Vi har også en tett dialog med Regnskogfondet og handler i tråd med deres anbefalinger om hvordan vi best kan håndtere denne unntakstilstanden, har hun også forklart.

Aarnes vil imidlertid ikke love at det ikke blir flere produkter på listen over produkter med palmeolje, akkurat som datoene for utfasing er en plan som om nødvendig kan utsettes - alt avhenger av matoljesituasjonen i verden.