Ferien kan være i fare: SAS og Norwegian rammet av streik

20/06/2022 08:39

Emma Sletta

Innland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Både Norwegian og SAS har blitt rammet av streiker, noe som kan ha konsekvenser for manges sommerferie.

Natt til lørdag har det vært et sammenbrudd i den kollektive forhandlingen mellom NHO Aviation og Norsk Flyteknikerorganisasjon (NFO).

Det har nå ført til at både SAS og Norwegian har blitt rammet av streiker. Dette kan få konsekvenser for manges sommerferie – og de første menneskene har allerede blitt påvirket av det.

Ifølge flere norske medier, deriblant VG og Børsen, var tariffavtalen blitt fastlåst. Til tross for dette prøvde de tilstedeværende å få en avtale gjort, noe de gjorde flere timer etter fristen, som var ved midnatt fredag kveld.

Det lyktes imidlertid ikke, og klokken 03.50 natt til lørdag måtte megleren innse at det ikke ville være mulig å få de to sidene til å komme til enighet.

Som et resultat har flere flyteknikere nå gått i streik, noe som er en veldig dårlig tid for flyselskaper, da det skjer helt opp til den klare høysesongen for sommerferiereiser.

Imidlertid har ikke alle flyteknikere gått i streik. På den annen side sier rapporten at det for en start er 31 flyteknikere som per lørdag morgen er valgt ut til streiken.

På den annen side kan det bli verre allerede 20. juni, da antallet streikende flyteknikere kunne bli trappet opp til 75, noe som tilsvarer en fjerdedel av alle flyteknikere i Norge.

Flere flyselskaper har blitt rammet av denne streiken, som inkluderer både SAS og Norwegian, inkludert det norske flyselskapet Wideøre, som er et av de største regionale flyselskapene i hele Norden.

Som det ofte er tilfelle, er det uenigheter om lønn som har ført til at flyteknikere begynner å streike. De krever en lønnsøkning på mellom 17 og 18 prosent, men den er altfor høy, sier arbeidsgiverorganisasjonen NHO.

Så langt er bare noen få flyvninger enten kansellert eller utsatt, men hvis NFO og NHO ikke kan komme til enighet i nær fremtid, vil antall streikende flyteknikere eskalere, noe som kan føre til enda flere kansellerte eller utsatte flyvninger.