Danske forskere har undersøkt risikoen. Svaret kan overraske deg.
Akkurat nå leser andre
Egg er en av de mest brukte råvarene på kjøkkenet, enten det er til frokost, baking eller middagsretter. Likevel dukker spørsmålet stadig opp: Må de stå i kjøleskapet, eller tåler de å ligge fremme?
Ifølge Samvirke, som viser til Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Fødevarestyrelsen, er risikoen for å bli syk av egg som har stått i romtemperatur nesten ikke-eksisterende.
Risikoen er nesten null
En fersk vurdering fra DTU slår fast at sannsynligheten for å få salmonella fra danske egg er ekstremt lav – uansett om eggene har vært i kjøleskap eller ikke.
Forskjellen er så liten at den i praksis er ubetydelig. Koker du eggene eller bruker dem i baking, dør bakteriene uansett, og risikoen blir lik null.
Slik bør du oppbevare eggene
Fødevarestyrelsen anbefaler at egg oppbevares ved maks 24 grader og ikke i sollys.
Les også
Har eggene stått kaldt i butikken, bør de også stå kaldt hjemme – helst ved maks 12 grader. Dette for å unngå kondens på skallet, som kan gi bakterier mulighet til å vokse. Selv om egg sjelden inneholder salmonella i Danmark, gir kjølig oppbevaring et ekstra lag trygghet.
I Norge gjelder tilsvarende regler: Egg pakkes og transporteres med ubrutt kjølekjede, og de fleste norske butikker selger egg som allerede er kjølt. Setter du dem i kjøleskapet hjemme, holder de seg best – men helserisikoen er uansett minimal.
Norden – best i klassen på kontroll
Grunnen til at både dansker og nordmenn kan spise egg så trygt, er streng salmonellakontroll.
Danske kyllingflokker testes annenhver uke, og eventuelle tilfeller fanges opp før eggene havner i butikkhyllene. Norge har samme type kontrollprogrammer, og norske egg har en såkalt salmonellagaranti.
Det gjør at vi i Norden har noen av de tryggeste eggene i Europa.
Egg på benken? Det går helt fint
Les også
Du kan spise egg som har stått på benken uten å bekymre deg nevneverdig, både i Danmark og i Norge.
Vil du være helt på den sikre siden, kan du oppbevare dem i kjøleskapet. Men takket være de nordiske kontrollsystemene, er risikoen for salmonella i praksis nesten borte.