Sol, grill og burgere er for mange selve smaken av sommer. Men det som ser fristende ut på utsiden, kan skjule noe langt mindre hyggelig på innsiden.
I en artikkel publisert av Dagbladets DinSide går Mattilsynet ut med en tydelig advarsel: Dropper du å steke burgeren helt gjennom, kan det få alvorlige konsekvenser for helsa di.
Dette gjelder spesielt burgere laget av kjøttdeig fra butikken.
Kan gjemme seg bakterier i kjøttdeigen
Mange elsker saftige burgere med en rosa kjerne – spesielt på sommerens grillkvelder.
Men ifølge Mattilsynet er dette risikabelt hvis du bruker butikkjøpt kjøttdeig. Grunnen er at bakterier som normalt finnes på kjøttets overflate, blir spredt inn i hele deigen når kjøttet kvernes.
Én av verstingene heter E.coli, og den kan gjøre deg skikkelig dårlig.
Minimum 70 grader – alltid
Mattilsynet slår fast at burgeren må gjennomstekes til en kjernetemperatur på minst 70 grader for å drepe bakteriene.
Dette gjelder uansett om du har kjøpt ferdig kvernet kjøtt, eller kverner selv hjemme.
Med mindre du svir av bakterier på overflaten før du kverner, er det ingen snarveier: hele burgeren må være gjennomstekt.
Spesielt viktig for utsatte grupper
For gravide, små barn og personer med svekket immunforsvar er risikoen enda større.
Mattilsynet anbefaler disse gruppene å unngå medium stekte burgere helt. De understreker også at restauranter som serverer slike burgere, bør informere gjestene på forhånd – fordi rått kjøtt alltid innebærer en helserisiko.
Ikke ta sjansen
En saftig burger frister kanskje, men det er ikke verdt helserisikoen.
Med noen ekstra minutter på grillen gjør du deg selv – og magen din – en stor tjeneste. Neste gang du steker burger: gå for trygg, ikke rå.