Selv et lite tillegg til kostholdet vil fremme helsen, minner eksperter oss om.
Akkurat nå leser andre
Det er lurt å spise en desiliter belgfrukter om dagen, men få gjør det.
Belgfrukter, som erter, bønner og linser, er gode kilder til planteprotein, fiber og vitaminer. Selv et lite tilskudd vil forbedre kvaliteten på kostholdet og være bra for helsen, minner THL om.
Å spise belgfrukter kan også hjelpe med vektkontroll. Det skriver iltalehti
Mange helsefordeler
Belgfrukter har vist seg å ha mange helsefordeler og regnes som en av de mest gunstige matvaregruppene. De har et høyt innhold av fiber og plantebasert protein, og er naturlig lave i natrium, mettet fett og sukker.
Helsefordelene er sannsynligvis basert på fiberen og planteproteinene i belgfrukter. Det høye fiberinnholdet og den uløselige stivelsen bidrar også til å regulere blodsukkeret, noe som betyr at belgfrukter øker blodsukkeret sakte.
Les også
Ifølge en studie kan det å legge til bønner, linser og andre belgfrukter i kostholdet ditt hjelpe deg med å kontrollere kolesterol- og blodsukkernivået.
Befolkningsstudier har funnet at inntak av belgfrukter er assosiert med lavere risiko for hjerte- og karsykdommer. Å spise belgfrukter kan også redusere risikoen for tykktarmskreft og generell dødelighet. Å spise for få belgfrukter vil ikke redusere risikoen for disse sykdommene.
Den nye anbefalingen er publisert av Leg4Life-prosjektet, et samarbeidsprosjekt mellom Universitetet i Helsingfors, Nasjonalt institutt for helse og velferd og Naturressursinstituttet i Finland.
Hensikten er å øke bevisstheten rundt belgfrukter, ettersom finnene i gjennomsnitt spiser for lite grønnsaker, bær, frukt og fullkorn og for mange animalske produkter. Dette er ikke bra for helsen eller miljøet.
Anbefalingen tar også sikte på å akselerere innovasjoner innen matproduksjon.
Les også
«Den ernæringsmessige kvaliteten på belgfrukter kan forbedres ytterligere. For eksempel kan man ved å fermentere dem produsere vitamin B12, som ikke forekommer naturlig i plantebaserte produkter i det hele tatt. Samtidig kan belgfrukter også gjøres mer magevennlige,» sier førsteamanuensis Susanna Kariluoto i en pressemelding fra Universitetet i Helsingfors.