Derfor skal du aldri kaste silica-poser

05/05/2022 10:15

Anniken Hauge

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
De kan brukes til mer enn du aner.

Når du har kjøpt deg et par nye sko, ny tv eller bestilt klær fra nettet, følger det ofte med en eller fler av disse posene med silica gelkuler inni.

De fleste av oss kaster disse posene sammen med bobleplast og papir som følger med den nyinnkjøpte varen, ofte fordi det står "Do not eat" (ikke spis, red.) eller "throw away" (kast, red.) på posene.

Men det mange ikke vet er at silica-posene har utallige overraskende bruksområder, som gjør de fine å spare på for bruk i hverdagen, skriver mediet newsner

Her får du 8 bruksområder for silica gelposer: 

 

1. Fjerner vond lukt
Du kan legge de i kartonger og klesskap, men også i treningssbager som lukter vondt. De fungerer også utmerket på antikke bøker og andre loppisfunn som lukter - bare legg noen poser silica gel sammen med det som lukter, og lukten vil forsvinne.

En gymbag som stinker blir bedre med noen silica-poser. Foto: Shutterstock

2. Fuktskadet mobiltelefon
De små posene er også gode til å absorbere fuktighet. Hvis du har vært så uheldig å søle på telefonen, eller anda verre mistet den i do, så fjern sim-kortet og legg den i en lukket plastpose eller boks sammen med noen poser silica gel. La den ligge slik i minst et døgn, og posene skal forhåpentligvis ha sugd ut mye av fuktigheten fra mobilen.

Foto: Shutterstock

3. Skinnende smykker og bestikk
Hvis du oppbevarer smykkene dine sammen med noen gelposer i en eske, holder du fuktigheten borte og smykkene skinnende lengre. Sølvtøy kan også fint oppbevares i en tett pose sammen med noen silica gelposer.

4. Gamle brev og fotografier
Hvis du oppbevarer gamle brev og fotografier, så vet du at de blir slitt og kan mugne. En måte å forlenge livet deres på er å oppbevare dem sammen med noen silica-poser, som i hvert fall fjerner fuktighet.

5. Fjerner dugg fra fronruten på bilen
Det blir fort dugg på fronruta når det regner kraftig eller er kaldt ute. Sleng noen poser med silica gel på dash-bordet, så skal du se at de bidrar til å fjerne duggen.

Legg noen poser på dash-bordet hvis det dugger i bilen. Foto: Shutterstock

6. Unngå at frø råtner
Plantefrø og grønnsaksfrø skal oppbevares tørt og kjølig. Legg noen poser silica gel sammen med frøene dine, så overlever de vinteren bedre.

7. Opprettholder en fin og klar kameralinse
Når du går fra et varmt til et kaldere sted med kameraet ditt, vil det mest sannsynlig komme dugg på linsen, som gjør det vanskeligere å ta fine bilder. Men hvis du putter noen poser silica hel i kameravesken din, så er du kvitt det problemet.

Holder kameralinsen fri for dugg. Foto: 

8. Tørkede blomster
Hvis du vil lage fine tørkede blomster, så kan du fint pakke dem inn med noen poser silica gel, så skal du se at det blir et perfekt resultat.

Selv om innholdet i silica gel-posene ikke er giftig, så er det viktig at du holder de unna små barn, da de små kulene i posene utgjør fare for kvelning hvis barn putter de i munnen. 

Men ikke kast de - det er jo små mange gode bruksområder.