Du hopper uti, vannet er deilig og lukta av klor gir deg en følelse av at alt er rent og trygt. Men under overflaten skjuler det seg mer enn bare baderinger og badenymfer.
Ifølge en fersk artikkel fra BBC Future er offentlige svømmebassenger ikke alltid så rene som vi liker å tro.
Til tross for klor og filtrering, kan vannet skjule både parasitter, bakterier og virus som tåler mer enn du skulle tro.
Når klor ikke er nok
Det som lukter “klor” i svømmehallen, er faktisk ikke klor – det er klor som har reagert med urin og svette og dannet kjemiske forbindelser som kan irritere øyne og luftveier.
Forskning viser også at folk som er mye i bassenget, som badevakter og svømmere, kan ha økt risiko for astma grunnet disse stoffene.
Samtidig viser studier at voksne svelger rundt 21 ml bassengvann i timen, og barn enda mer. Når vannet svelges, øker også sjansen for infeksjon – særlig om klornivået er lavt eller vannet ikke filtreres godt nok.
Cryptosporidium er spesielt utfordrende fordi det tåler vanlige klornivåer og overlever lenge i vannet.
Vannbårne parasitter og bakterier
I over 25 år har Cryptosporidium vært en av de vanligste årsakene til mageinfeksjoner i svømmebassenger i England og Wales.
Denne parasitten kan gi diare, magesmerter og kvalme, og symptomene kan vare i opptil to uker. Rundt 40 prosent får til og med tilbakefall etter først å ha blitt friske.
Smittespredning skjer gjerne når noen svelger forurenset vann, og i travle perioder som skoleferier øker risikoen betraktelig.
Det er ikke bare Cryptosporidium som lurer i vannet. Bakterier som Staphylococcus kan gi hudinfeksjoner, og parasitter som Acanthamoeba kan i sjeldne tilfeller føre til alvorlige øyeinfeksjoner.
Legionellabakterier kan pustes inn via vanndamp og forårsake lungebetennelse. Mange av disse overlever i varme, fuktige omgivelser, og klor er ikke alltid nok til å drepe dem.
Hvordan beskytte seg selv?
Ekspertene er klare: dusj før du hopper uti!
Ved å skylle bort svette og kroppsvæsker, bidrar du til å holde vannet renere for alle. Unngå å svelge vann, og si fra til badevaktene ved uhell i bassenget.
Bassengoperatører bør også følge nøye med på pH- og klornivåer, rense filtrene og skifte vann jevnlig for å holde bakteriene unna.
Så – bør du droppe svømmeferien?
Nei, absolutt ikke.
Forskere sier at fordelene med svømming, både fysisk og sosialt, langt oppveier risikoen, så lenge bassengene vedlikeholdes godt og folk følger noen enkle hygieneråd.
Så ta med badetøyet, men husk å dusje først og holde munnen lukket under vann!