Disse mytene om holdbarhet passer ikke: Ender opp med å bli mye penger

12/10/2023 14:00

Sofie Hansen

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mye mat som kunne spises blir kastet hver dag, og det betyr også at du kaster penger.

For mye mat blir ofte kjøpt eller kastet for tidlig. Best-før-datoen frister tilsynelatende folk til å kaste produkter tidligere enn nødvendig.

Det er stor usikkerhet i å skille god mat fra dårlig. Vi presiserer: Hva er den beste måten å lagre på? Hvor lenge kan mat egentlig konsumeres trygt.

Faktisk er mange matvarer generelt spiselige lenger enn den trykte datoen indikerer. Men mange forbrukere skyr det av forsiktighet. I norge kaster vi 450 000 tonn spiselig mat i året.

Samlet utgjør matsvinnet 84,7 kg pr innbygger. Dette skriver Matsentralen.

En yoghurt som er en uke eller to etter den problematiske datoen er vanligvis fortsatt spiselig.

"Best-før-datoen fungerer som en retningslinje og er på ingen måte en avhendingsdato," forklarer Kerstin Normann (53), leder av Dresden veterinær- og næringsmiddeltilsyn.

Best før-datoen vises kun til produsenten garanterer at maten fortsatt smaker, lukter og ser ut som lovet. Forutsatt at den er i originalemballasje og har blitt oppbevart på riktig måte.

For å redusere svinn ønsker den føderale landbruksministeren Christian Schmidt (CSU) å avskaffe best-før-datoen for langvarig mat (som kaffe eller pasta).

Men EU-kommisjonen ser ut til at det vil ta lengre tid å implementere reformen – resultater ventes ikke før neste år.

10 spørsmål - 10 svar

Hvor lenge holder kjøttet seg? Har du sensitive varer fra kjøleskapshyllen bør du ikke bruke opp fristen. Rått kjøtt (f.eks. kjøttdeig) er mottakelig for bakterier. Derfor har den ikke en best-før-dato, men snarere en utløpsdato. Etter denne perioden skal kjøttet ikke lenger spises - det er fare for matforgiftning. Bedre å behandle på kjøpsdagen. Rester av godt kokt kjøttdeig holder seg godt pakket inn på nederste hylle i kjøleskapet i opptil to dager.

Hva skal man med muggen mat? Jo mer vann et produkt inneholder, jo raskere sprer muggsoppen seg. Hvis vannholdige meieriprodukter som yoghurt, kvarg eller kremost er mugne – bli kvitt dem! Det samme gjelder mugne brød. Noen typer ost som Camembert eller Gorgonzola inneholder imidlertid spiselige muggkulturer.

Hvordan gjenkjenner jeg ødelagt mat? I utgangspunktet: stol på dine egne sanser. Sjekk utseende, lukt og smak. Har maten en unaturlig misfarging, smaker eller lukter den ubehagelig? Sykdomsfremkallende bakterier kan ikke påvises i kjølte ferdigprodukter, som pasta eller kjøttboller. Hvis du er i tvil, kast den!

Kan en matvare fortsatt selges etter at best før-datoen har gått ut? Ja det kan det. Best før-datoen regnes som produsentens kvalitetsløfte. Forhandleren bør imidlertid gjøre oppmerksom på dette. Til syvende og sist, som såkalt distributør, påtar han seg ansvaret for produktet etter utløpet av best-før-datoen. Dette betyr: Selger skal garantere at hans produkter ikke er helseskadelige eller uegnet til konsum.

Hva er den beste måten å lagre mat på? Det som er spesielt viktig er at kjølekjeden ikke avbrytes for bedervelige varer. Kjøtt og kjøttprodukter, fisk og fiskeprodukter, ferdigretter, melk og melkeprodukter, ost, smør, egg, syltetøy, dressinger, sauser hører hjemme i kjøleskapet. Mange grønnsaker som poteter oppbevares best på et kjølig, mørkt sted, men ikke i kjøleskapet.

Kan øl eller vann gå dårlig? Faktum er: Vannet i seg selv har ubegrenset holdbarhet, forutsatt at flasken forblir lukket. Selv om produsentene må oppgi en best før-dato, er dette på ingen måte en utløpsdato. En utløpt best-før-dato betyr lite når det kommer til øl. Det ødelegger sjelden, bare smaken kan endre seg. En tommelfingerregel er at øl smaker godt i opptil seks måneder etter best før-datoen.

Hva gjør du hvis du har skadedyr? Hvis det oppdages spunne klumper når man ser inn i kornpakken, er dette et sikkert tegn på skadedyrangrep. Korn og kornprodukter er spesielt utsatt. Infisert mat skal alltid kastes. Det er best å lagre krydder, korn og mel i glass med skrulokk eller plastbeholdere.

Blir vin bedre med årene? I dag kan viner vanligvis allerede drikkes i løpet av få uker etter tapping. Lengre lagring er vanligvis ikke lenger planlagt. Flertallet av vinkjøpere i dag har ikke et egnet sted for langtidslagring. Studier har vist at i dag er det bare rundt 5 til 10 prosent av vinene (de med høyt tannininnhold) som har godt av lengre lagring.

Selv om begge blir dårlig, har yoghurt en best-før-dato, men grønnsaker og frukt ikke. Hvorfor? Her bør kunden ved visuell kontroll avgjøre om varene fortsatt er spiselige. Frukt og grønnsaker er ikke forutsigbare som andre matvarer. Slik sett har hver frukt sin egen holdbarhet, hvert eple er forskjellig, hver banan også. Når det gjelder gjennomsiktige beholdere med sensitive frukter eller tomater, er det verdt å snu dem: mugne ting ligger ofte i dvale på gulvet uoppdaget.

Hva hører ikke hjemme i kjøleskapet? Tropiske frukter som bananer eller ananas, knoller som poteter eller løk, og kuldefølsomme grønnsaker som squash og tomater bør oppbevares utenfor kjøleskapet hvis mulig. Hvis de oppbevares for kjølig, blir bananer mørkere og blir raskt grøtaktige. Ananas og tomater mister smaken, zucchini blir myk og poteter omdanner stivelsen til sukker – og smaker veldig søtt.

Læs også:

Kjent TV-kokk har gått bort: Han ble 57 år gammel Den populære TV-kokken ble bare 57 år gammel.
Politiet advarer mot iPhone Politiet har utstedt en presserende advarsel om en ny funksjon i den siste iterasjonen av iOS.