Pastaen klistrer seg sammen og blir en stor seig klump? Da gjør du sannsynligvis denne ene, veldig vanlige tabben.
Akkurat nå leser andre
Det er lite som slår en stor tallerken med rykende varm pasta. Om du er typen som sverger til kremet carbonara, klassisk bolognese eller bare litt smør og parmesan – pasta er alltid en slager. Men det er også lett å trå feil. Og da blir det ikke middag, det blir magesår. Det skriver Express.
For hvor mange ganger har du ikke løftet pastaen opp av kjelen, bare for å se at hele greia henger sammen som ett stort klistremerke? Ifølge ekspertene er det nemlig én vanlig feil som fører til akkurat dette.
Du er utålmodig.
Koker du pastaen før vannet bobler skikkelig, risikerer du et resultat som minner mer om tapetklister enn italiensk husmannskost. Vannet skal koke kraftig – det betyr store bobler og masse damp. Ikke bare en liten putring i hjørnet av kjelen.
«Pasta trenger plass til å utvide seg, og det stivelsen den slipper ut underveis gjør hele situasjonen mer klissete. Hvis det ikke er nok vann, blir resultatet klumper», sier ekspertene i Allrecipes.
Og her er tommelfingerregelen: Bruk minst 3-4 liter vann per halvkilo pasta. Og ja, du trenger en stor nok kjele. Ikke prøv deg med en liten gryte «for det går sikkert greit denne gangen». Det gjør det ikke.
Les også
Men vent litt. Hva med det klassiske trikset med å ha olje i vannet?
Høres lurt ut, ikke sant? Litt olje skal liksom forhindre at pastaen klistrer seg. Problemet er bare at det også legger et glatt lag rundt pastaen – og da fester ikke sausen seg. Du ender opp med nudler som sklir unna tomatsausen som en teflonpanne.
Så hva gjør du egentlig?
- Kok opp rikelig med vann, skikkelig kraftig.
- Ha i salt – masse! Det skal smake som en mild sjø.
- Vent til vannet bobler som en foss.
- Ha i pastaen og rør godt i starten.
Enkelt, men avgjørende.
Og nei, det tar ikke så mye lenger tid. Men forskjellen på perfekt al dente og pasta-klump er verdt de to minuttene ekstra.
Neste gang du lager pasta: Pust med magen, vent på boblene og dropp oljen. Sausen din vil takke deg.