Er du hundeeier bør du lese dette før sommeren

20/05/2024 18:00

Mikkel Sletta

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du hundeeier bør du lese den viktige meldingen før sommeren.

Når det er sommer er det ekstra viktig å ta hensyn til kjæledyret ditt. Varmen kan ta knekken på dyrene og få dårlige konsekvenser.

Et anslag fra Dyrevernsenteret viser at 88 personer henvendte seg i 2023 fordi de var bekymret for en hund som hadde blitt liggende i en varm bil.

- Hunder er mer følsomme for høye temperaturer enn mennesker. Dette er fordi mennesker svetter varmen ut av hele kroppen, men hunder kan bare kvitte seg med varmen via potene og munnen, sier Jens Jokumsen, familiedyrsjef i Dyrenes Beskyttelse .

Selv om bilen står parkert i skyggen, blir bilen som en ovn på svært kort tid. Det er derfor best å la hunder være hjemme hvis mulig.

Dette skriver Dyrenes Byskytlese i en pressemelding.

Fra 25 til 50 grader på en halvtime

Jens Jokumsen oppfordrer deg derfor til å la hunden være hjemme når det er mulig, for eksempel når du skal handle. Hvert kvarter stiger temperaturen med 10 til 15 grader i en parkert bil, og åpne vinduer gjør ingen forskjell.

"Selv om hunden kan virke trist over at du reiser hjemmefra, vil det alltid være bedre for den å holde seg hjemme i et kjølig rom med tilgang på ferskvann, fremfor å sitte i en bil bak. I verste fall ender det opp med tar sitt liv», sier Jens Jokumsen.

En huskeregel er at når utetemperaturen når rundt 20 grader, stiger temperaturen inne i en bil raskt og kan nå 40 til 50 grader på en halvtime. Så derfor: La hunden være hjemme.

[GUIDE] Forholdsregler for dyr i bilen

Hvis det er helt nødvendig å la hunden eller katten ligge i bilen en kort stund, er det viktig å følge noen enkle forholdsregler.

  • Parker alltid i skyggen

  • Frisk luft er viktig, så åpne minst to vinduer på gløtt, eller bagasjerommet, slik at det blir luftstrøm i kabinen

  • Gi tilgang til ferskvann i bilen

  • Sett en lapp i frontruten med mobilnummeret ditt slik at du kan kontaktes dersom en kritisk situasjon skulle oppstå

[GUIDE] Hvordan hjelpe et dyr med heteslag

  • Hjelp dyret med drikkevann og skygge

  • Hvis du ikke kan hjelpe dyret selv, ring til politiet eller til Dyrebeskyttelsen

  • Dyreeiere av et dyr med heteslag bør kontakte veterinær umiddelbart

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.