De fleste hopper over det, men det kan faktisk være et sunnere valg.
Akkurat nå leser andre
Har du sett det: brødet med den store gule lappen – “-40 %” – som ligger litt trist i hylla? Mange lar det stå og går heller for helt ferskt brød. For man vet jo hvordan det ender: halvparten blir tørt, og resten havner i søpla.
Men her er en liten brødhack som både kan være snillere for blodsukkeret, magen og lommeboka: frys brødet – og rist det før du spiser.
Det kan gi lavere blodsukkerstigning
En studie i European Journal of Clinical Nutrition undersøkte hva som skjer når hvitt brød blir frosset, tint og ristet. Forskerne målte blodsukkeret hos ti voksne etter å ha spist brød i ulike varianter: ferskt, frossent og frossent + tint + ristet.
Resultatet? Blodsukkerresponsen ble merkbart lavere når brødet hadde vært en tur i fryseren og deretter i brødristeren. For hjemmelaget hvitt brød var forskjellen nesten 40 prosent. For vanlig butikkbrød var nedgangen litt over 26 prosent sammenlignet med helt ferskt brød.
Derfor skjer det
Når stivelsesrik mat avkjøles – som brød, ris, pasta og poteter – kan noe av stivelsen endre struktur. Den blir til det som kalles resistent stivelse. Det betyr at kroppen ikke bryter den ned like raskt som “vanlige” karbohydrater.
Les også
Enkelt forklart: Karbohydratene blir litt tregere, og magen får litt mer å jobbe med – på en god måte. Resistent stivelse fungerer nemlig mer som fiber og kan også være mat for de gode bakteriene i tarmen.
En enkel vane som gir flere fordeler
For deg som merker svingninger i blodsukkeret, kan dette være et lite knep som gjør at brødet oppfører seg litt mer “grovbrød-aktig” enn “loff-aktig”.
Og så er det jo ganske norsk, egentlig: kjøpe brød på tilbud, legge det i fryseren og ta opp skiver ved behov. Mindre matsvinn, mindre stress – og brød som faktisk smaker godt når det er ristet.
Bare husk: Dette erstatter ikke medisiner eller råd fra lege, men kan være et smart tillegg i hverdagen.
Så neste gang du ser brød med tilbudslapp: ta det med hjem, putt det i fryseren – og la brødristeren ordne resten.