Kast det under hortensiaene: De vil blomstre store og fine

11/04/2024 10:22

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Du har det allerede hjemme - og kaster det vanligvis ut.

Bevisstheten om bærekraft vokser, og stadig flere nordmenn ser etter miljøvennlige alternativer til tradisjonelle hageprodukter.

Et produkt som nylig har blitt populært i norske hager er hjemmelaget gjødsel, laget av hverdagsvarer som de fleste allerede har på kjøkkenet.

Disse gjødselene, som er billige og enkle å produsere, har potensial til å revolusjonere måten vi nærer plantene våre på, med spesielle fordeler for hortensiaer, for eksempel.

Kjøkkenavfall som gjær, natron, risvann, vegetabilsk vann og yoghurt kan gjøres om til næringsrik gjødsel som inneholder viktige elementer som fosfor, kalium og nitrogen. Disse næringsstoffene er avgjørende for plantes helse og vekst.

En spesiell ingrediens som skiller seg ut blant disse er kaffegrums - et biprodukt fra vårt daglige kaffeforbruk som kan resirkuleres med bemerkelsesverdig effektivitet i hagen.

Gjennomsnittspersonen i Norge drikker 3-4 kopper kaffe daglig.

Dette forbruket etterlater seg en betydelig mengde kaffegrums, som tradisjonelt betraktes som avfall. Imidlertid kan to glass kaffegrums, blandet med 10 liter vann, skape en effektiv gjødsel for planter som trives i sur jord.

Ved å bruke denne blandingen på hortensia, blåbær og thujaer annenhver uke, kan merkbare forbedringer i plantehelsen ses innen bare to måneder.

Kaffegrums har også andre bruksområder i hagen og hjemme. Det kan spre seg direkte i jorden rundt planter som en saktevirkende gjødsel som forbedrer jordkvaliteten over tid.

I tillegg kan jorda legges til komposthaugen som en kilde til organisk materiale som bidrar til å fremskynde komposteringsprosessen.

Denne innovative tilnærmingen til resirkulering og gjødsel skaper et bærekraftig kretsløp i hjemmet og hagen som ikke bare gagner plantene våre, men også planeten vår. Ved å omfavne disse enkle, men effektive metodene for gjødselproduksjon, kan vi alle bidra til en mer bærekraftig fremtid.