Røkt laks. Bare navnet får det til å løpe vann i munnen.
Den silkemyke delikatessen er en gjenganger på alt fra brunchbord til tapasfat – gjerne toppet med avocado, sitron og litt dill, hvis man skal gjøre det riktig.
Men før du neste gang strekker deg etter den deilige skiven fra kjøledisken i butikken – spesielt hvis du er over 60 – bør du lese videre.
Det skriver mediet Redactie24.
En usynlig trussel i delikatessen
For selv om røkt laks smaker fantastisk, kan den i sjeldne tilfeller inneholde noe langt mindre delikat – nemlig bakterien Listeria monocytogenes.
Den er spesielt lur, fordi den kan overleve – og til og med formere seg – i kaldtrøkt laks.
Det gjør den til en potensiell risiko, særlig for eldre, gravide og personer med svekket immunforsvar.
Hvorfor spesielt 60+?
Med alderen blir magesyren ofte mindre sur, immunforsvaret litt mer sløvt, og helsa generelt litt mer sårbar.
Dette gjør kroppen dårligere rustet til å bekjempe bakterier som listeria – og det vises i statistikken.
I 2023 ble det registrert 2.952 tilfeller av listeriose i hele Europa.
Av dem døde 335 – og hele 80 prosent av dødsfallene var blant personer over 65 år.
Dette er ikke for å skremme noen, men det er verdt å ha i bakhodet neste gang laksen havner på handlelista.
Hva kan du gjøre?
Listeria er sjelden, og røkt laks er fortsatt lovlig og utbredt – med god grunn.
Men litt omtanke skader ikke.
Sørg for å oppbevare laksen kaldt
Spis den samme dag du åpner pakken
Hold øye med holdbarhetsdatoen
Har du et svekket immunforsvar eller tilhører en risikogruppe, kan det være lurt å hoppe over laksen – eller spare den til gjestene.