Sliter du med å pille egg uten at halve eggehviten følger med? Et enkelt knep gjør jobben mye enklere.
Akkurat nå leser andre
De fleste har vært der: du har kokt eggene akkurat passe, men når de skal av med skallet, ender du med halve frokosten på fingrene. Det hvite sitter fast i skallet, og resultatet blir en småstygg masse som verken ser innbydende ut eller egner seg til salaten.
Men ifølge den franske mesterkokken Jacques Pépin er løsningen enklere enn du tror.
Luftlommen er problemet
Hemmeligheten ligger i den lille luftlommen som finnes i den brede enden av egget. Når egget varmes opp, utvider luften seg og presser eggehviten mot skallet – og da blir det trøbbel.
Ved å lage et lite hull i skallet før koking, slipper luften ut gradvis mens egget koker. Resultatet? Skallet løsner nesten av seg selv når egget er ferdigkokt.
Du trenger bare en nål
Det skal ikke mer til enn en tegnestift, nål eller knappenål. Stikk forsiktig i den brede enden av egget – akkurat nok til at luften slipper ut, men uten at du lager sprekker i resten av skallet.
Les også
Legg så egget rett i kokende vann, og kok det som vanlig. Når du senere skyller det i kaldt vann og begynner å pille, vil skallet slippe lett – ofte i én sammenhengende bit.
En enkel vri med stor effekt
Dette lille trikset er gull verdt på travle hverdagsmorgener, når frokosten skal gå raskt unna. Eller når du vil ha perfekte egg til gjestene uten stress og banning over eggekaos.
Og kanskje er det nettopp slik ekte matkunst begynner – med små, geniale justeringer fra folk som vet hva de driver med.
Jacques Pépin har skrevet over 30 kokebøker og regnes som en av de store læremestrene i fransk matkunst.
At han tar seg tid til å lære oss hvordan man best piller et egg, sier kanskje noe om hvor viktig de små tingene i kjøkkenet egentlig er.