Risengrøtt under dynen: Sånn unngår du farlige bakterier

28/11/2022 11:04

Emma

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er utvilsomt mange som liker den gamle "haybox" -metoden, da du på denne måten ikke trenger å holde øye med potten underveis. Dessverre er det fare for at farlige bakterier utvikler seg. Men det kan unngås.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er både enkelt og klimavennlig å lage rispudding under dynen. Når grøten koker, tas den av varmen og pakkes inn i et håndkle. Pakk en dyne rundt - og så er det bare å vente.

Det er utvilsomt mange som liker den gamle "haybox" -metoden, da du på denne måten ikke trenger å holde øye med potten underveis.

Dessverre er det fare for at farlige bakterier utvikler seg.

Det opplyser Fødevarestyrelsen i et innlegg på Facebook og skriver at for eksempel bakterien Bacillus cereus kan danne et giftstoff dersom grøten ikke kjøles ned raskt.

Den danske veterinær- og fødevarestyrelsen anbefaler at du lar grøten ligge under dyna i maksimalt en time. Deretter spises grøten umiddelbart eller kjøles ned for senere bruk.

Du kan se mer i denne videoen fra Fødevarestyrelsen i Danmark:

Unngå magesyke i julen

Det er ikke bare rispuddingen som har skylden for at du kan skrape magesyke i jula.

– Dessverre ser vi hvert år at mange blir syke av maten de spiser i desember og januar. Sannsynligvis fordi mange hjemme på privatkjøkkenet glemmer noen av de helt grunnleggende hygienerådene når de har det ekstremt travelt og må lage mat til mange, sier Niels Ladefoged Nielsen, spesialkonsulent i Fødevarestyrelsen i Danmark, i en pressemelding.

En klassisk feil er at kokken på kjøkkenet ikke varmer opp de varme rettene ordentlig før de settes på bordet.

Dermed kan for eksempel den varme leveren paté bli et eventyrland for virus og bakterier som erfaring viser forårsaker både oppkast og diaré.