Har beskyttende effekt mot flere sykdommer.
Akkurat nå leser andre
Du har sikkert hør det hele livet: Spis grønnsakene dine fordi det er sunt. Men visste du hvor sunt det faktisk er?
Nå skriver NHI om de hittil ukjente virkningene av å spise brokkoli. En av dem er at grønnsaken kan beskytte mot tarmkreft.
Brokkoli inneholder sulforafan som trolig gir en beskyttende effekt mot flere sykdommer – blant annet tarmkreft, skriver nettstedet.
Samlet konklusjon
En studie som er publisert i BMC Gastroenterology har tatt for seg en systematisk gjennomgang av en lang rekke studier som har sett på effekten av korsblomstrende grønnsaker som brokkoli, kål, blomkål og rosenkål.
Når man ser på studiene samlet, er konklusjonen klar: De som spiste denne typen grønnsaker, hadde 20 prosent lavere risiko for tykktarmskreft sammenlignet med dem som spiste mindre.
Les også
Kreft i tykktarm eller endetarm, kolorektal kreft, er en av de vanligste kreftformene i Norge. Risikoen øker med alderen og er størst for eldre, men de siste årene har antall tilfeller av tykktarmskreft også økt i altersgruppen under 50 år.
Brokkoli helsevinner
Det finnes mye forskning på de positive helseeffektene man kan få av å spise brokkoli. Grønnsaken inneholder mange stoffer som er positive for helsen vår. Blant dem finner vi glukosinolater som brytes ned til sulforafan når det tygges og fordøyes. Dette stoffet har en sterk beskyttende effekt mot blant annet tarmkreft.
Det er vist at sulforafan kan beskytte mot ulike typer kreft, at det kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, være betennelsesdempende, og er gunstig ved autisme og osteoporose.
Utover å finnes i brokkoli, kan du også få i deg stoffet ved å spise kål, blomkål og grønnkål. Brokkolispirer er ekstra rike på stoffet.
Undersøkelsene viste at rundt 20 gram om dagen var nok til å gi en betydelig helsegevinst.