Søvnforskere avslører: Derfor er det usunt å starte dagen med en kopp kaffe

30/08/2023 08:30

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er flere grunner til at du bare bør vente en time for å få din første kopp.

Individuelle morgenrutiner varierer, men eksperter advarer om at en vanlig vane som mange liker kan ha en negativ innvirkning på helsen. Dette har blitt påpekt i Daily Record.

Kan ødelegge søvnen din
Mange koffeinfans hevder at en kopp kaffe hver morgen er avgjørende for å våkne og fungere skikkelig. Det er imidlertid advarsler fra søvnekspertene hos Happy Beds om at dette faktisk kan føre til utmattelse.

I dagens moderne samfunn har kaffe blitt en integrert del av hverdagen, med en konstant strøm av nye kafeer som lover kvalitetskaffe.

Selv om hardcore kaffeentusiaster fortsetter å konsumere koffeinholdige drikker for å øke energinivået gjennom dagen, har søvnspesialister nå forklart hvordan dette forbruket kan skade søvnmønsteret.

De har også identifisert optimale tidspunkter for forbruk som ikke inkluderer morgenen.

I følge en rapport fra Liverpool Echo sa Rex Isap, søvnforsker og administrerende direktør ved Happy Beds: "I løpet av dagen produserer hjernen et stoff som heter adenosin. Dette stoffet fremmer søvn, bygger seg opp gradvis og fører til søvnighet.

Imidlertid blokkerer koffein adenosinreseptorene, som holder oss våkne og fremmer årvåkenhet. Hvis du noen gang har hatt problemer med å falle. sover etter en kopp kaffe, dette kan være årsaken," forklarer han og legger til:

"Når det kommer til den beste tiden for den første koppen kaffe, har vi ofte en tendens til å strekke oss etter kaffemaskinen så snart vi våkner. Ideelt sett bør du imidlertid vente en time fra du våkner for å høste de virkelige fordelene."

Hvis du alltid drikker kaffe om morgenen, kan du utvikle en toleranse for koffein.

"Ved oppvåkning er kortisolnivåene våre på sitt høyeste. Kortisol, som ofte er forbundet med stress, øker våkenhetsnivået vårt. Inntak av koffein når kortisolnivået allerede er høyt kan motvirke denne effekten eller til og med resultere i en toleranse for koffein," påpeker Isap.

Han legger til at anbefalt daglig mengde koffein er 300 mg, og overdreven inntak kan gi helseproblemer som høyt blodtrykk, mageproblemer og søvnløshet.

Å drikke en kopp kaffe rett etter å ha våknet kan påvirke glukosekontrollen betydelig, ifølge funn publisert i British Journal of Nutrition i 2020.

Disse svingningene i blodsukkernivået kan forårsake en kortvarig energiøkning, etterfulgt av en dukkert, som kan gi en følelse av tretthet og mangel på energi.

Læs også:

Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.
Ektemannen overrasker kona med drømmekjøkken: Reaksjonen hennes knuser hjertet hans Han hadde gledet seg til å vise kona det nye kjøkkenet som han hadde laget selv mens hun var på ferie.