Bløtkokte egg kan påvirke kroppen på måter mange ikke er klar over – og noen av fordelene kan faktisk overraske deg.
Akkurat nå leser andre
Bløtkokte egg er ikke bare kos på en søndagsmorgen sammen med ristet brød og en kopp svart kaffe.
De små, ovale vidunderene er nemlig fulle av næringsstoffer, og koker du dem riktig, kan kroppen virkelig dra nytte av det.
Men du bør ikke kjøpe i blinde – verken når det gjelder katter i sekken eller egg av tvilsom kvalitet.
Se etter egg merket med ‘0’ eller ‘1’, som betyr henholdsvis økologisk og frittgående høner.
Det er ikke bare bedre for samvittigheten, men ofte også for både smaken og kvaliteten.
Les også
Og et gammelt kjerringråd holder fortsatt vann: Små egg er ofte de beste – i hvert fall når det gjelder næringstetthet.
Det skriver nettstedet pysznosci.pl.
Et egg med myk kjerne
Et bløtkokt egg er som en liten gavepakke til kroppen.
Egg inneholder D-vitamin, B-vitaminer, jern, fosfor, selen – og ikke minst omega-3-fettsyrer, som er bra for hjertet.
Koker du dem i mer enn sju minutter, viser undersøkelser at de kan miste opptil halvparten av næringsstoffene sine.
Les også
I tillegg er bløtkokte egg snillere mot magen.
Der hardkokte egg kan gi luft og små maveplager, glir bløtkokte lettere ned og merkes mindre i fordøyelsen.
De er også litt lettere kalorimessig – og de bevarer lecithinet, som bidrar til å beskytte mot det ‘dårlige’ kolesterolet.
Unngå salmonella
Man skal ikke skremme opp noen unødvendig, men salmonella finnes fortsatt. Heldigvis dør bakterien når den blir kokt.
I kokende vann drepes den nærmest umiddelbart, og et par minutter i gryten er nok. Husk også å skylle skallet hvis du bruker det i matlaging.
Les også
Slik koker du det perfekte egget
Legg eggene i kokende vann, la dem koke mellom 3,5 og 5,5 minutter avhengig av størrelsen, og avslutt med et raskt bad i kaldt vann.
Resultatet? En fast, men myk eggehvite og en gyllen, rennende plomme – akkurat slik den skal være. God appetitt!