Forside LIVSSTIL Tog du en slurk for mye i helga? Det gjorde...

Tog du en slurk for mye i helga? Det gjorde sjimpansene og

Sjimpanser i Afrika får i seg like mye alkohol hver dag som to glass vin. Men det er ikke fordi de har festet litt for hardt – det handler om frukt.

Akkurat nå leser andre

Forskere har nemlig oppdaget noe litt overraskende: Ville sjimpanser spiser så mye frukt at de faktisk får i seg betydelige mengder naturlig alkohol hver eneste dag. Det kan også kaste lys over hvorfor vi mennesker er så glade i nettopp alkohol.

I en fersk studie publisert i tidsskriftet Science Advances har forskere analysert alkoholinnholdet i 21 ulike frukttyper som sjimpanser spiser i det fri. Studiene ble gjort i Uganda og Elfenbenskysten, og resultatet? Fruktene inneholdt gjennomsnittlig 0,3 til 0,4 prosent alkohol – nok til å utgjøre noe i det store regnestykket. Det skriver Popular Science.

Og siden sjimpanser spiser enorme mengder frukt hver dag (rundt 10 prosent av kroppsvekta si!), regnet forskerne seg fram til at de får i seg omtrent 14 gram ren etanol per dag. Det tilsvarer omtrent to glass vin, dersom vi sammenligner med menneskekroppen.

Men blir de fulle? Neida. Sjimpansene virker ikke å vise tegn til å være på en snurr. Alkoholen spises over hele dagen og er så svakt konsentrert at de tåler det helt fint.

Men dette funnet kan likevel gi svar på et gammelt mysterium: Hvorfor liker mennesker alkohol så godt? Her kommer en teori kalt «drunken monkey hypothesis» inn i bildet.

Les også

Kort forklart handler hypotesen om at våre forfedre, som også spiste mye frukt, utviklet en preferanse for alkohol fordi det hjalp dem å finne modne og energirike frukter. Etanol (alkoholen som oppstår ved fermentering) avgir en lukt som kan spores på avstand, og fermentert frukt kan også være lettere å fordøye i tider med matmangel.

Med andre ord: Vi mennesker kan ha arvet vår forkjærlighet for alkohol gjennom millioner av år med fruktspising i jungelen.

Og siden sjimpanser og bonoboer lever ganske likt som våre fjerne forfedre gjorde, er de perfekte forskningsobjekter for å teste denne hypotesen. Faktisk veier de omtrent det samme som menneskene gjorde for flere millioner år siden.

Det er vanskelig å observere hvordan sjimpanser velger frukt i det fri, så neste steg for forskerne er å teste urinen deres for å se om leveren faktisk bryter ned alkohol. Det kan gi enda bedre svar på hva som egentlig skjer inni kroppen deres etter all den frukten.

Så neste gang du nyter et glass vin, kan du jo tenke på at du kanskje bare følger i fotsporene til dine fruktelskende ape-forfedre. Eller som forskerne antyder: Kanskje vi ikke har utviklet smaken for alkohol – kanskje vi aldri sluttet å lete etter gjæra frukt.

Ads by MGDK