Turister velkommen? Ikke alltid. Her er byene som sier "stopp!"

18/07/2025 19:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Europa er verdens mest populære feriemål – men nå sier flere storbyer ifra: Nok er nok. Se hvordan de prøver å ta ferielivet tilbake.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Hver sommer fylles Europas gater av smilende turister med kart, kamera og solhatt. Det er godt for økonomien, men ikke alltid for lokalbefolkningen. Med 747 millioner besøkende i fjor alene, begynner mange å mørne av masseturismen.

I by etter by reiser det seg protester mot trengsel, støy, dyre boliger og ødelagt natur. Og nå svarer myndighetene. Det skriver DR.

Venedig: Inngangsbillett og forbud mot megafon
I romantiske Venedig må du nå betale for å komme inn. En fem-euros dagbillett (ca. 37 kroner) kreves på utvalgte dager. Det er også blitt forbudt å rusle rundt i grupper over 25 personer og å bruke megafon – noe som kan koste deg opptil 600 kroner i bot. Lokalbefolkningen? De er nå under 50.000, sammenlignet med 120.000 på 50-tallet.

Dubrovnik: Game of Thrones og turistrush
Med over en million besøkende årlig og kun 1.500 fastboende i gamlebyen, har Dubrovnik satt inn strenge tiltak. Kameraer teller antallet mennesker som går inn bak murene. Over 6.000? Da stenges inngangene.

Amsterdam: Byens dyreste skatt og oppkast i kanalene
I den nederlandske hovedstaden må du betale Europas høyeste byskatt: 12,5 euro per natt. Kampanjen "Stay Away" advarer unge britiske menn mot ville helger med potensielt bøter og straffeattest. Noen av videoene viser hvordan en tur kan ende bak lås og slå.

Paris: Krig mot nøkkelbokser
Airbnb og lignende utleieformer får skylden for boligkrisen i Paris. Nå er det ulovlig å ha nøkkelbokser hengende ute. Glemmer du å ta den ned, kan du måtte punge ut med opptil 22.000 kroner. I tillegg er reglene for korttidsutleie blitt strammet kraftig inn.

Amalfikysten: Kjøre etter nummerplaten
Langs den ikoniske veien SS163 i Italia bestemmer bilnummeret om du får kjøre. På partallsdager kjører partall – og motsatt. Er du turist og treffer feil dag? Da får du finne en annen rute eller vente til i morgen.

Masseturisme er kommet for å bli, men mange europeiske byer har begynt å stille krav. Vil du reise med god samvittighet? Da kan det lønne seg å sjekke reglene før du pakker kofferten – og kanskje vurdere en mindre kjent perle neste gang.