Vent med den første koppen: Dette bør du aldri drikke på tom mage ifølge ekspert

16/01/2024 06:00

Emma

Livsstil
Foto: Tiktok
Foto: Tiktok
Det kan koste mange deres morgenritual...

For mange er en kopp dampende kaffe intet mindre enn en nødvendighet for å komme i gang om morgenen. Spesielt i denne tiden når det fortsatt er mørkt som natten når vi står opp.

Men nå advarer en ernæringsfysiolog mot det morgenritualet - i hvert fall hvis du liker å drikke den første koppen på tom mage.

I en video for sine 122.000 følgere på TikTok sier slanketerapeut Olivia Hedlund at det å drikke kaffe før hun drikker noe annet om morgenen faktisk kan gjøre mer skade enn nytte.

Går inn i «stressmodus»

Hun forklarer at vi risikerer å forstyrre hormonbalansen vår hvis vi drikker kaffe på tom mage fordi det får kroppen til å gå inn i «stressmodus».

– Det får kortisolen (stresshormonet, red.) til å skyte i været, og på den måten havner vi i en slags flight-or-fight-modus.

Ifølge eksperten er dette grunnen til at mange opplever en liten skjelving i kroppen og kanskje noen små flått hvis de drikker kaffe først etter at de ruller ut av sengen.

I tillegg advarer hun om at kaffe er surt, noe som også er dårlig for tom mage.

Ikke stopp for kaffen

Hun erkjenner at dagens første kaffekopp gjør en forskjell for manges holdning til den gryende dagen, og at kaffen for mange gir en følelse av velvære og energi, og hun sier ikke at vi skal slutte å drikke kaffe helt.

Men hun oppfordrer oss til å starte dagen med å drikke litt vann eller få noe å spise før vi skyller den første koppen mokka ned i halsen.

Hundrevis av TikTok-brukere har allerede kommentert videoen, og for mange har den vært litt av en øyeåpner. For eksempel skriver man:

"Jeg drikker kaffe på tom mage nesten hver morgen, og dette forklarer så mye."

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.