Mangler smak på middagen? Her er et tips som begrenser behovet for kjøtt

03/07/2025 15:01

Hanne

MAT
foto: Shutterstock
foto: Shutterstock
Denne hemmelige ingrediensen gir maten din superkrefter

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Har du lyst til at middagen skal smake som den har stått og godgjort seg i timevis?

Et bittelite triks kan gjøre hele forskjellen: mørk miso! Denne japanske smakssensasjonen er langt mer allsidig enn mange tror, og du trenger ikke lage ramen for å bruke den. Faktisk kan du trylle frem dyp, rik smak i alt fra pasta til popcorn.

Mørk miso er laget av fermenterte soyabønner og har en intens umamismak. Den minner om en kombinasjon av langkokt kraft og lagret ost, og kan gi en eksplosjon av smak til retter som ellers ville blitt ganske vanlige.

Miso i pasta, potetmos og smør
Ja, du leste riktig: miso i pasta! En teskje i tomatsaus eller ragu gir en fyldighet som smaker som om sausen har stått og putret hele dagen. Eller hva med å røre litt miso inn i potetmos? Det gir en overraskende rik smak, uten at retten føles “asiatisk”. Rør ut miso i smør sammen med sitron og urter – perfekt å smelte over biff eller grønnsaker.

Gi supper og gryter magi
Glem buljongterninger: miso gir naturlig, jordaktig umami til soppsupper eller kremete supper. Den kan også heve smaken i gryter som biff bourguignon eller linsegryte, enten de er med kjøtt eller helt vegetariske.

Prøv den på brødskiva eller i marinaden
En kjapp miso-majones er genial som spread på smørbrød. Eller rør sammen miso, olivenolje, hvitløk og sitron for en marinade som gir kylling, svin eller grillede sopp ekstra smak.

Dressinger som vekker salaten til liv
Bruk miso som base til salatdressing: bland med eddik, olje og honning for en kremet vinaigrette som funker til alt fra grønn salat til grillet kål.

Overrask i baking og snacks
Ja, du kan til og med bake med miso! Prøv litt i deigen til brød eller kjeks for en dypt aromatisk, lett salt smak. Eller smelt miso i smør og hell over popcorn for en ny favoritt til filmkvelden.

Søtt + salt = perfekt dessert
Miso i dessert? Absolutt. En klype i hjemmelaget karamellsaus eller sjokoladetrøfler gir en spennende balanse mellom søtt og salt. Tenk deg sjokolademousse eller brownies med den ekstra lille dybden som får alle til å spørre: “Hva har du i denne?”

Små mengder – stor effekt
Start med ½–1 teskje og smak deg frem. Miso er konsentrert og inneholder salt, så du trenger ofte mindre salt ellers i retten.

Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se hva som skjer En oppvasketablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller i oppvaskmaskinen. Men visste du at en oppvasketablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?