En kopp te kan inneholde så mye som 1 milligram fluorid.
Akkurat nå leser andre
Vi forbinder gjerne en kopp grønn te med helse og velvære. Den er naturlig, kalorifattig og full av antioksidanter. Og flere velger også en kopp svart te med melk istedet for kaffe fordi det har lavere innhold av koffein og derfor burde være bedre for helsen. Men er det en god idé?
Nå viser det seg at enkelte typer te kan være alt annet enn sunne – faktisk kan de inneholde så mye giftstoffer at det er grunn til bekymring.
Advarer mot fluorid i te
Professor Philippe Grandjean, som forsker på miljømedisin ved Syddansk Universitet, har skrevet et oppsiktsvekkende innlegg i den danske avisen Politiken. Der hevder han at myndighetene ikke tar innholdet av fluorid i te på alvor.
«Man kan lett få mer enn 1 milligram fluorid i en enkelt kopp te, og det er altfor mye», skriver Grandjean.
Ifølge ham suger teplanter fluorid opp fra jorden, og særlig te fra Øst-Afrika kan inneholde høye mengder.
Les også
Han advarer spesielt gravide, fordi fluorid kan påvirke barns hjerneutvikling.
Grandjean mener at de offisielle grenseverdiene er satt for høyt, og viser til egen forskning på over 1.500 barn fra tre land som påviste sammenheng mellom fluorid og svekket kognitiv utvikling.
Myndighetene advarer gravide
Professorens bekymring får også støtte fra danske myndigheter.
Den danske Fødevarestyrelsen – tilsvarende Mattilsynet i Norge – advarer på sine hjemmesider gravide mot å drikke mer enn to kopper te daglig, nettopp på grunn av risikoen knyttet til fluorid og andre uønskede stoffer.
Te kan i tillegg inneholde tungmetaller, pesticidrester og aromatiske hydrokarboner som kan være helseskadelige ved stort forbruk.
«Ingen grunn til bekymring»
Les også
Også Mattilsynet i Norge har påpekt at te kan inneholde ulike uønskede stoffer, blant annet plantegifter som pyrrolizidinalkaloider, fluorid og rester av sprøytemidler.
De anbefaler derfor norske forbrukere å variere mellom ulike typer og merker, og å unngå et høyt og ensidig forbruk av te.
Samtidig understreker myndighetene både i Danmark og Norge at de fleste forbrukere ikke trenger å bekymre seg.
Fødevarestyrelsen mener grenseverdiene er satt såpass lavt at moderat tedrikking ikke utgjør noen helserisiko.
Likevel anbefales det å variere mellom ulike merker og typer te, for å unngå et ensidig og høyt inntak av bestemte sorter.