Slik baker du rundstykker med chiafrø som holder deg mett hele dagen

22/07/2025 06:00

Sofie

MAT
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du lyst til å skjemme bort familien din med nystekte, luftige og supersunne rundstykker? Her er en enkel steg-for-steg-oppskrift som er perfekt til frokost.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det finnes nesten ingenting som er bedre enn lukten av nystekte rundstykker, ikke sant? Men mange forbinder det med noe usunt, fylt med hvitt mel og tomme kalorier.

Derfor har vi laget en oppskrift på sunne rundstykker med chiafrø som gir deg både metthetsfølelse, næring og sprøhet – uten at det går på bekostning av smaken.

I denne oppskriften får du alt du trenger, fra ingredienslisten til smarte baketips.

Så hvis du drømmer om å finne en oppskrift som er enkel, rask og perfekt til frokost, brunsj eller matpakke – da har du kommet til rett sted.


Hvorfor er chiafrø sunt?
Før vi dykker ned i oppskriften, la oss bare slå fast: Chiafrø er små superfrø som er fulle av gode næringsstoffer.

De er rike på omega-3-fettsyrer, fiber og protein – og gir derfor rundstykkene dine et helseløft uten å endre smaken radikalt.

I tillegg hjelper chiafrø deg med å holde deg mettere lenger fordi de absorberer væske og sveller, noe som betyr at rundstykkene dine vil være deilig saftige, selv dagen etter.


Rundstykker med chiafrø
Oppskriften gir omtrent 12 rundstykker.

Ingredienser
Her er alt du trenger å vite før du setter i gang. Mange av ingrediensene har du sannsynligvis allerede på kjøkkenet.

  • 500 g fullkornsmel (du kan også bruke en blanding av fullkorn og hvetemel)

  • 50 g chiafrø

  • 25 g gjær (eller 7 g tørrgjær)

  • 4 dl lunkent vann

  • 1 dl skyr eller naturell yoghurt (kan sløyfes for vegansk versjon)

  • 1 spiseskje honning eller agavesirup

  • 2 spiseskjeer olivenolje

  • 1 teskje salt

  • Valgfritt: 1 håndfull korn eller frø til pynt (f.eks. solsikkefrø)

Slik gjør du det

  1. Rør gjæren inn i det lunkne vannet sammen med honning eller agavesirup og la det stå i omtrent 5 minutter til det begynner å skumme.

  2. Bland fullkornsmel, chiafrø og salt i en stor bolle. Du kan gjerne la chiafrøene stå i litt vann i 5–10 minutter slik at de begynner å danne en gele.

  3. Tilsett gjærblandingen til de tørre ingrediensene sammen med skyr og olivenolje.

  4. Bruk en skje eller hendene til å samle deigen. Den kan være litt klissete – dette gjør rundstykkene luftigere.

  5. Dekk bollen med et rent kjøkkenhåndkle og la deigen heve på et lunt sted i omtrent 1 time, eller til den har doblet seg i størrelse.

  6. Dryss litt mel på bordet, vend deigen ut og del den i omtrent 12 biter.

  7. Form forsiktig hver porsjon til en ball og legg den på en stekeplate dekket med bakepapir.

  8. Dekk rundstykkene med kjøkkenhåndkleet igjen og la dem heve i 20–30 minutter.

  9. Skru på ovnen på 200 grader varmluft mens bollene hever.

  10. Pensle de med litt vann og dryss over kjerner eller frø for ekstra sprøhet, om ønskelig.

  11. Stek rundstykkene midt i ovnen i omtrent 15–18 minutter, til de er gyldne og høres hule ut når du banker lett på dem i bunnen.

  12. La de avkjøles på en rist – og nyt dem varme, eller spar dem til matpakken.

Tips for variasjoner
Selv om denne oppskriften allerede er rik på smak, kan du enkelt gjøre rundstykkene enda mer spennende. Prøv for eksempel å legge til:

  • Revet gulrot for ekstra saftighet.

  • Hakkede nøtter for litt sprøhet.

  • Rosiner eller tranebær for en søtere versjon.

  • Surdeigsbrød for enda mer smak og sprøhet.

Mulighetene er uendelige – så lek deg rundt og finn din favoritt.


Slik holder du chiamuffinsene dine ferske
For å unngå tørre rundstykker dagen etter, kan du oppbevare dem i en lufttett pose eller fryse dem ned.

Et godt triks er å varme dem kort i ovnen eller på en brødrister – da smaker de nesten som nystekte igjen.


Gjør oppskriften enda sunnere
Hvis du vil øke helsen ytterligere, kan du erstatte honningen med en moden, most banan eller utelate søtningsmidlet helt.

Du kan også eksperimentere med å tilsette proteinpulver hvis du vil øke proteininnholdet – spesielt bra for aktive familier.