5 frukt og grønnsaker du aldri bør skrelle

28/04/2024 08:47

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er flere gode nyheter enn bare det faktum at du ikke trenger å bruke tid på å skrelle.

For de fleste av oss er en grønnsaksskreller et viktig kjøkkenverktøy. Og selv om det er praktisk til tider, stopper vi noen gang for å vurdere hvor ofte vi faktisk trenger å bruke det?

Eller hvor mye tid, energi og verdifull næring kaster vi bort når vi stripper en grønnsaks ytre lag av organisk godhet og kaster den i søppelbøtta?

I følge Dr. Amy Lee, leder for ernæring for Nucific, inneholder skallet av mange av disse fruktene og grønnsakene faktisk verdifull fiber, antioksidanter og andre vitaminer: uerstattelige ernæringsressurser som vi ofte ignorerer fullstendig.

Her er fem frukter og grønnsaker du bør holde unna skrelleren.

1. Poteter
Enten vi skreller dem eller steker dem hele, havner skallet nesten alltid i, vel, søpla. Men ifølge Dr. Lee sier at skallet inneholder "betydelige mengder kalium" sammen med "mye fiber."

Kaster du skinnet, kutter du bort omtrent halvparten av kostfiberen som poteten har å tilby, sammen med 25 prosent av kalium.

2. Aubergine
Italiensk visdom vil få oss til å tro at de lilla skinnene er bitre og seige, men det er faktisk ikke tilfelle. Realiteten er at huden på auberginen ofte hjelper til med å holde skivene intakte når kjøttet blir tilberedt og mørnet, noe som gjør retter som auberginekoteletter og auberginemanicotti mulig.

I tillegg inneholder peelen, ifølge Dr. Lee inneholder også et antocyanin kalt nasunin, som er et verdifullt næringsstoff som bidrar til å beskytte hjerneceller og lette blodstrømmen til hjernen. Det skriver Delish.com.

3. Epler
Det er riktig at innsiden av eplet inneholder et vell av verdifulle næringsstoffer, inkludert vitamin A og C, kalium og kalsium, men huden inneholder betydelig større mengder og i mer konsentrerte nivåer. Å skrelle eplene er ikke bare bortkastet tid, men en enorm sløsing med næringsstoffer.

Og hvis du absolutt må skrelle eplene (kanskje fordi du er forelder til et barn som absolutt nekter å spise epler med skallet på?), ikke kast dem! Bland disse skallene med litt kanelsukker og kast dem i ovnen for en omgang eplechips.

4. Fersken og Kiwi
"Pelsen" på disse fruktene kan være en deal-breaker for noen, men ifølge Dr. Lee er den lodne huden fylt med fiber og vitaminer som kan ha stor innvirkning på vår fordøyelseshelse og immunitet. Kiwi peel er, ifølge Dr. Lee spesielt høy i vitamin E, en viktig antioksidant som fremmer immunitet.

Hvis du er kresen på tekstur, er sjansen stor for at du ikke bryr deg om hvor mange verdifulle næringsstoffer som skrelles. Men før du kaster hele ideen i søpla (sammen med skallene), tenk bare: Legger du virkelig merke til den teksturen etter at den er kokt inn?

Eller når den har blitt kuttet i biter og blandet til en salsa? Det kan være noen tilfeller der du kan la skrelleren ligge igjen.

5. Sitrusfrukter
Ok, du skreller vanligvis sitrusfrukter, men du bør absolutt tenke deg om to ganger før du kaster skallene. Selv om de ikke kan spises rå, er sitron-, lime- og appelsinskall ypperlige til å gni inn i sukker, dyppe i sirup, eller - når ferien nærmer seg - godteri for å lage din egen hjemmelagde fruktkake eller paier.

Når alt annet mislykkes, spar skrellet til negronien din og skryt til vennene dine om de nyoppdagede helsefordelene ved cocktailtimen din.

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.