Advarer kvinner mot å reise til Thailand

05/09/2024 12:00

Yvonne

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det finnes ingen vaksine eller behandling mot det farlige zikaviruset. Nå advares kvinner som planlegger å reise til tropiske områder.

Zika-viruset overføres via mygg som finnes i tropiske områder. Nylig ble et alvorlig tilfelle hvor en gravid kvinne mistet fosteret, registrert i vårt nærmeste naboland Danmark. Kvinnen hadde blitt smittet på en reise til Thailand mens hun var på et tidlig stadie av graviditeten. Sykdommen førte til at fosteret døde.

Hendelsen får danske myndigheter til å gå ut med en advarsel til kvinner som planlegger å reise til varme land som for eksempel Thailand.

Statens Serum Institutt skriver i en pressemelding at det er viktig å beskytte seg mot myggstikk ved reiser i områder hvor det finnes zika-virus. Men siden det i praksis kan være vanskelig å unngå myggestikk helt, anbefales det at kvinner som allerede er gravide eller som planlegger å bli gravide å overveie å utsette ikke-nødvendige reiser til områder hvor viruset finnes.

Kan gi fosterskade
Zikafeber er en virussykdom som blir overført med mygg. Sykdommen finnes i tropiske og subtropiske områder i hele verden. På grunn av klimaendringer blir det stadig flere områder med Aedes-mygg som bærer viruset, og smitten finnes både på landsbygda og i byer.

Zikafeber gir vanligvis milde symptomer, men kan forårsake fosterskader. I sjeldne tilfeller kan zikavirus føre til alvorlig sykdom hos den smittede.

Unngå i bli stukket av myggen
Det finnes ingen vaksine eller behandling mot zikavirus. Den eneste måten man kan unngå smitten, er å beskytte seg mot myggestikk. Det er også det Helsedirektoraret i Norge anbefaler at man gjør.

"Norske myndigheter advarer ikke mot å reise til områder der det finnes zikafeber, men anbefaler god myggstikkbeskyttelse. Spesielt er dette viktig for å unngå smitte til gravide", sier divisjonsdirektør Helen Brandstorp til Dagens.no.

Reiserådene fra Helsedirektoratet handler likevel om å være spesielt oppmerksom på reiser til områder hvor smitten finnes. Du kan lese alle rådene under bildet.

Foto: Shutterstock

De viktigste rådene fra Helsedirektoratet er:

Reis kun hvis det er nødvendig
Er du gravid, eller planlegger å bli gravid, blir du anbefalt å utsette ikke-nødvendige reiser til områder med zikafeber. 

Bruk myggstikk-beskyttelse
Bruk god myggstikkbeskyttelse og husk at myggen stikker hele døgnet. Du kan unngå myggstikk ved å følge råd om anbefalte klær, bruk av myggmidler og impregnerte myggnett. Dette er spesielt viktig dersom du som gravid velger å reise til et område med zikafeber. 

Pruk prevensjon
Bruk kondom ved seksuell aktivitet for å redusere risikoen for smitte. Kvinner i fruktbar alder bør bruke sikker prevensjon for å unngå å bli gravid under oppholdet. Ved langtidsopphold bør du følge råd fra lokale helsemyndigheter. 

Oppsøk legen hvis du føler deg uvel når du kommer hjem
Gravide som har vært på reise i områder med zikafeber og har fått symptomer på zikafeber bør ta en zikatest hos fastlegen. Menn som har oppholdt seg i områder med zikafeber og har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten.   

Kvinner som har oppholdt seg i områder der zikafeber finnes, bør vente 2 måneder etter at de kommer hjem før de blir gravide.  

Dersom mannen har oppholdt seg i slike områder bør man vente 3 måneder før graviditet. 

Du kan lese de detaljerte rådene her på FHIs hjemmeside.

Læs også:

Pensjonist sparte 4000 kroner på å skru av dyrt apparat: Skurken sto i kjelleren Det kan være mye penger å spare ved å sørge for at de strømkrevende apparatene i hjemmet ikke står og bruker bort fra den dyre strømmen. Melinda fikk vite dette da hun oppdaget en enhet i kjelleren som brukte penger.