Advarer om ny type svindel: Utnytter spesielt de som reiser

10/08/2023 07:30

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny type internettsvindel har dukket opp.

Internett-svindel vil aldri ta slutt. Denne gangen er det fremskrittene innen kunstig intelligens – eller AI – som har gitt nye muligheter for å lokke nettshoppere inn i trøbbel.

Og det har allerede påvirket de store gigantene, inkludert Amazon.

New York Times kan dermed rapportere om en ny type internettsvindel som involverer falske reisebøker, som får falske anmeldelser i kommentarfeltet for å få dem til å fremstå som «ekte».

Boken består imidlertid av generisk informasjon og er skrevet av forfattere som ikke eksisterer. Amy Kolsky fant ut det da hun før reisen til Frankrike hadde funnet boken "France Travel Guide" av en fyr som heter Mike Steves.

Jeg ble sugd inn av alle de gode anmeldelsene, sier hun til avisen. Det var over 100 femstjerners anmeldelser, og det var til og med litt billigere enn for eksempel Lonely Planet, sier hun.

Men da boka kom, viste den seg å være alt annet enn nyttig.

"Det virket som om fyren nettopp hadde gått på Internett, kopiert en haug med tekst fra Wikipedia og limt den inn," sa hun til New York Times.

Det er en blanding av ulike nye kunstig intelligens-verktøy som ligger bak den store økningen av slike falske produkter.

Amazon lar sine brukere publisere sine egne bøker, hvorav flere bruker AI til å skrive ferdig utformet tekst og generere falske portretter av mennesker som ikke eksisterer.

I tillegg kan tekst genereres for falske anmeldelser som kan skrives på nettsteder som Amazon, noe som får slike bøker til å heve seg til høye posisjoner i søkeresultatene.

Hvis du vil unngå å gå i fellen, anbefaler de at du sjekker anmeldelsene. Hvis det er et stort antall femstjerners anmeldelser - men også et stort antall enstjernes anmeldelser med advarsler om generisk innhold, bør alarmklokkene ringe.