Medietilsynet har gjennomført sin årlige vårkontroll av reklame, sponsing og produktplassering i norske tv-programmer og strømmetjenester. Resultatet viser at mediene i hovedsak følger regelverket, med kun to mindre overtredelser.
Kontroll med populære programmer
Blant vårens kontrollerte programmer finner vi seerfavoritter som Kompani Lauritzen, Spillet, Kokkeskolen med Truls og Hellstrøm, Jon blir bonde, Først til verdens ende, Boligrådet og Oppsig. Medietilsynet har undersøkt totalt 16 programmer fra aktører som TV 2, TVNorge, VGTV, Heim TV og Bergensavisen.
"Dette er et tilsyn vi har prioritert over lengre tid, og det ser ut til å gi resultater. Målet er å sikre at seerne ikke får mer reklame enn det som er tillatt, og at programmer med sponsing og produktplassering er tydelig merket", sier Hanne Sekkelsten, avdelingsdirektør i Medietilsynet i en pressemelding.
Regelbrudd knyttet til produktplassering
De to avvikene som ble avdekket, gjaldt henholdsvis TV 2 og Bergensavisens program Oppsig. I førstnevnte tilfelle var merkingen av produktplassering for kort, mens det i Oppsig var en produktplassering som fremsto som for dominerende. Ifølge Medietilsynet ble begge forholdene håndtert gjennom dialog og veiledning.
"Den positive trenden fra fjorårets kontroll fortsetter, og vi ser at tilbyderne også i år er flinke til å følge reglene for reklame, sponsing og produktplassering", sier Sekkelsten.
Lav bevissthet blant seerne
En fersk undersøkelse viser imidlertid at bare fire av ti seere har registrert at noen tv-programmer faktisk er merket med produktplassering.
"Det hjelper lite at reglene om merking av programmer med produktplassering følges hvis seerne ikke får det med seg. Derfor kommer vi til å gå i dialog med bransjen for å se på hvordan retningslinjene for merkingen kan gjøres tydeligere", sier Sekkelsten.
Nye regler trådte i kraft 1. mai
Fra og med 1. mai ble det innført flere endringer i regelverket som gjelder både for tradisjonelle kringkastere og strømmetjenester. Blant annet er det nå større fleksibilitet i hvordan tv-kanaler kan fordele reklamen gjennom døgnet, selv om den totale reklametiden på dagtid forblir uendret.
I tillegg tillates det at sponseplakater kan vises i noe lengre tid, og det åpnes for at hele kanaler eller strømmetjenester – ikke bare enkeltprogrammer – kan være sponset. All slik sponsing må fremdeles merkes tydelig.
En annen viktig endring er kravet om universell utforming av innhold, som nå gjelder for NRK, store kommersielle aktører – og for første gang også for mindre mediehus som tidligere var unntatt fra slike plikter.