Sommerens hete netter kan gjøre det vanskelig å få sove. Når temperaturen både ute og inne er høy, sliter kroppen med å komme i hvilemodus.
Søvnekspert Aleksander Andersen forklarer at vi må senke kroppens kjernetemperatur med én til to grader for å sovne, men det er lettere sagt enn gjort når gradestokken holder seg over 20-tallet gjennom natten.
"Jo varmere det er ute og på soverommet, jo vanskeligere er prosessen," sier Andersen, som anbefaler at soverommet ideelt sett holder rundt 17–18 grader. Det skriver DinSide
Varm dusj, ikke kald
Mange tror en kald dusj er løsningen på søvnproblemer i varmen. Ifølge Andersen har det imidlertid motsatt effekt. Nedkjølingen får kroppen til å aktivere varmeproduksjon, noe som igjen gjør deg enda varmere. En kald dusj virker også oppkvikkende – og det er det siste du trenger før leggetid.
Løsningen er faktisk en varm dusj. Når kroppen utsettes for varme, utvider blodårene seg, noe som øker sirkulasjonen og bidrar til avslapning. I tillegg kan romtemperaturen oppleves som kjøligere når du kommer ut av dusjen.
Gode grep for kjøligere netter
For å gjøre nettene mer behagelige, anbefales det å bruke minst mulig klær og droppe dyna. Et lett laken gir nok dekke til at kroppen føler seg innpakket – noe som kan fremme søvnen. Vifter og aircondition kan også hjelpe, men lyden kan være forstyrrende, så ørepropper kan være en god idé.
Å lufte godt ut før leggetid og sørge for gjennomtrekk kan bidra til lavere romtemperatur. Det samme gjelder å sove i kjelleren eller i husets laveste rom, da disse gjerne holder seg kjøligere i sommervarmen.
"Jo lavere du kommer deg i huset, jo mer sannsynlig er det at det er kjøligere," sier Andersen.
Dette bør du styre unna
For å unngå at kroppen blir overopphetet, er det lurt å unngå tunge måltider sent på kvelden, da fordøyelsen produserer varme. Det samme gjelder fysisk aktivitet de siste timene før sengetid – dette kan også øke kroppstemperaturen.
Lys er en annen utfordring om sommeren. Lange og lyse kvelder kan forstyrre kroppens døgnrytme, ettersom hjernen ikke får tydelig nok signal om at det er natt.
"Når det er for mye lys, blir det vanskelig å regulere melatoninutskillelsen, som vi trenger for å sove godt."
Et enkelt grep er å bruke solbriller og trekke for gardinene noen timer før leggetid, slik at hjernen får beskjed om å roe ned og gjøre seg klar for søvn.