EU råder land til å planlegge behandling av apekopper med vaksiner

25/05/2022 07:43

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det europeiske senter for forebygging av sykdommer gir nå råd til EUs medlemsland.

Det nyeste helsemysteriet på stammen kalles apekopper. Det er ikke en ny sykdom, men den har ikke blitt sett i Europa før som nå.

Det europeiske senteret for forebygging og kontroll av sykdommer har derfor bedt stater om å utvikle strategier for å motvirke spredning av apekopper, inkludert vaksinasjon.

I en rapport publisert på mandag sa EU-organisasjonen, ifølge Metro

«Land bør oppdatere sine kontaktsporingsmekanismer, deres diagnostiske kapasitet for ortopediske virus og gjennomgå tilgjengeligheten av koppevaksiner, antivirale stoffer og personlig verneutstyr (PVU) for helsepersonell.»

Det anbefales også at regjeringen gjennomgår typer, doser og godkjenningsstatus for vaksiner dersom de skal gjennomføres i et mulig vaksinasjonsprogram.

Det anbefaler ikke massevaksinasjonsprogrammer for personer som ikke er spesielt utsatt, men sier at risikoutsatte individer kan ha nytte av et sting.

Helsearbeidere som står i fare for å bli eksponert for viruset, kan også vaksineres bare i tilfelle.

Personer som er smittet 'bør forbli isolert til deres helbreder helt, og unngå kontakt med immunsupprimerte individer og kjæledyr'.

Tilfeller av apekopper er funnet i flere EU-medlemsstater som Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Portugal, Spania, Sverige og Nederland.

Mandag ble også den første saken oppdaget i Danmark. Det var en mann som hadde vært på den spanske øya Gran Canaria.