Endelig er det badetemperatur langs kysten, og mange nordmenn kaster seg ut i bølgene. Men bak sommeridyllen skjuler det seg en voksende trussel: havbakteriene Vibrio og Shewanella.
Har du et åpent sår og bader i varmt saltvann, kan bakteriene få fotfeste og skape alvorlige infeksjoner. I sjeldne tilfeller kan det utvikle seg til blodforgiftning. Det skriver TV2.
Bakteriene, som minner om kolerabakterien og derfor kalles "havkolera", trives best i havvann over 20 grader med lavt saltinnhold. Derfor er risikoen størst langs indre kyststrøk, som Østersjøen og Danmarks kyst. Ved Vesterhavet i Danmark, der saltinnholdet er høyere, er faren minimal. Det er også forekomster langs østlandet i Norge - se dagens bilde nedenfor:

foto: Skjermdump Geoportal
Det Europeiske Senter for Forebyggelse av og Kontroll med Sykdommer, ECDC, har lavet denne hjemmesiden, hvor man kan følge den aktuelle spredningen av Vibrio-bakterier ved de aktuelle kyststrekningene.
Klimaforandringene har gjort saken verre: Gjennomsnittstemperaturen i havet har økt med 1,5 til 2 grader de siste 40 årene, og sensommeren er blitt merkbart varmere. Dette gir bakteriene lenger sesong og flere gode forhold til å formere seg.
Tall fra Danmark viser tydelig sammenheng mellom varme somre og flere smittetilfeller. I rekordvarme 2018 ble det registrert rundt 300 tilfeller av Vibrio- eller Shewanella-infeksjoner i Danmark alene. Fra 2019 til 2024 har Odense Universitetshospital hatt 158 pasienter med slike infeksjoner.
Symptomene minner om klassisk kolera: oppkast, diaré og feber. Men den største faren er infeksjoner i åpne sår, som kan spre bakteriene til resten av kroppen.
Likevel kan friske mennesker uten sår trygt bade. Har du ingen åpne sår og er frisk, er det bare å nyte badelivet.
For dem som er eldre, har nedsatt immunforsvar eller sår, er det derimot smart å sjekke hvor bakteriene trives før du hopper uti. Det er spesielt i juli og august, når vannet har vært varmt lenge, at bakteriene er på sitt mest aggressive.
Kartlegginger fra sommeren 2018 viser at flest ble smittet ved kysten rundt Fyn og strendene ved København. Det Europeiske smitteverninstituttet, ECDC, har også en nettside hvor du kan følge med på utbredelsen av Vibrio langs europeiske kyster.
Mens havet varmes opp, kan havbakteriene bli en ny utfordring for badeglade nordmenn. Er du usikker, så sjekk lokale badevannsråd – og husk: friske folk uten sår kan bade trygt, men bruk sunn fornuft og unngå unødvendig risiko. God badetur!