Den 5. desember markeres den internasjonale frivillighetsdagen, en anledning til å feire og reflektere over den betydelige innsatsen frivillige bidrar med i samfunnet.
Frivillig arbeid gir ikke bare fordeler for mottakerne, men har også en rekke positive effekter for de som engasjerer seg.
Frivilligheten bidrar til å styrke lokalsamfunn, fremme sosial inkludering og støtte opp under demokratiske prosesser, og er en bærebjelke i det norske samfunnet.
En sterk tradisjon
I Norge har frivillig arbeid dype røtter.
I dag presenterer Statistisk Sentralbyrå (SSB) oppdaterte tall for frivillig arbeid på Frivillighetens Dag på Sentralen, Oslo. Disse viser at det totalt ble lagt ned frivillig arbeid til en verdi tilsvarende 194 milliarder kroner i 2022 og 2023. I 2022 var verdien av arbeidet 87 milliarder kroner, og i 2023 var verdien 107 milliarder kroner.
Ifølge Frivillighetsbarometeret 2024 har 61 % av befolkningen over 15 år deltatt i frivillig arbeid det siste året. Den frivillige innsatsen i norske organisasjoner utgjør omtrent 142.000 årsverk, en betydelig ressurs for samfunnet.
"Dette viser frivilligheten sentrale rolle i det norske samfunnet. En rekke aktiviteter, tilbud og møteplasser i lokalsamfunn over hele landet ville stoppet opp uten alle som stiller opp med frivillig innsats. De frivillige organisasjonene er en uvurderlig del av det som gjør Norge til et godt sted å leve", sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.
Økt livskvalitet
Ut over at mottakeren har glede av din hjelp, rapporterer også mange frivillige at de også selv får økt livskvalitet gjennom frivillig arbeid.
Å engasjere seg frivillig gir en følelse av mening og tilhørighet. Frivillige rapporterer ofte om økt livskvalitet og tilfredshet. Studier viser også at frivillig arbeid kan ha helsefordeler, som lavere blodtrykk og redusert stress. For eldre kan det å være aktiv i frivillig arbeid bidra til bedre fysisk og mental helse.
Gjennom frivillig arbeid kan man tilegne seg nye ferdigheter og utvide sitt sosiale nettverk. Mange organisasjoner tilbyr opplæring, noe som kan være verdifullt både personlig og profesjonelt. Å møte mennesker med ulike bakgrunner og interesser kan åpne dører til nye muligheter og erfaringer.
Slik kan du bli frivillig
Tallene som ble offentliggjort i dag, viser også fordeling mellom ulike områder av frivilligheten. Mest tid bruker befolkningen på frivillig innsats innen kunst og kultur, og idrett. Disse kategoriene omfatter aktivitet innen blant annet skolekorps og idrettslag, og gjenspeiler arbeidet som gjøres for å tilby og ivareta blant annet fritidstilbud for barn og unge rundt omkring i Norge.
Det finnes mange måter å bli frivillig på her til lands. Frivilligsentralene er lokale møteplasser som mobiliserer til frivillig innsats og formidler frivillige til ulike oppgaver i lokalmiljøet.
Oppgaver kan variere fra å være turvenn, besøksvenn, hjelpe til med snømåking, hagestell eller leksehjelp.
I dag finnes det over 536 frivilligsentraler fordelt på 333 kommuner i Norge, noe som gjør det enkelt å finne en sentral i nærheten.
I tillegg tilbyr plattformer som Frivillig.no en digital oppslagstavle hvor man kan finne frivillige oppdrag basert på interesse og geografisk plassering.
Beriker livet
Kanskje du vil benytte dagen til å bidra med en ekstra innsats som kan glede andre?
Enten det er gjennom å delta i en lokal organisasjon, hjelpe en nabo eller engasjere seg i større prosjekter, har frivillig arbeid en positiv innvirkning både på individet og samfunnet som helhet. Å gi av sin tid og kompetanse skaper ikke bare glede for andre, men beriker også ens eget liv på mange måter.