Konkurransetilsynet gir triste nyheter til Vipps

27/04/2024 07:20

Henrik R

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Vipps hadde utvilsomt håpet på et annet utfall.

I 2018 fastsatte Konkurransetilsynet betingelsene for at Vipps AS kunne overta BankAxept AS og BankID Norge AS. Disse betingelsene ble forlenget i 2021 for ytterligere tre år.

Konkurransetilsynet har nylig gjennomgått situasjonen på ny og konkludert med at endringer i markedet ikke har påvirket Vipps’ muligheter og motivasjon til å utelukke konkurrenter.

Tilsynet mener også at det ikke er noen indikasjoner på at disse forholdene vil endre seg de neste to til tre årene.

Derfor anser Konkurransetilsynet det som nødvendig å forlenge vedtaket med tre nye år.

En betingelse for godkjenningen av sammenslåingen var at Vipps må tilby tilgang til BankAxept og BankID for tredjeparts betalingsløsninger på like vilkår.

I løpet av en høringsrunde har Konkurransetilsynet samlet inn meninger fra markedets aktører og interessenter. Tilbakemeldingene indikerer at det fortsatt er et behov for å opprettholde disse betingelsene.

– BankAxept og BankID er fortsatt betydelige aktører innen betalings- og identifikasjonstjenester, og spiller en viktig rolle som ressurser i betalingsløsningsmarkedet, sier seniorrådgiver Kristjan Ryste.

Konkurransetilsynet har fastslått at fusjonen mellom Vipps, BankAxept og BankID fortsatt vil begrense konkurransen betydelig, og at betingelsene fortsatt er essensielle for å mildne de konkurransebegrensende effektene av sammenslåingen.

– Betingelsene i vedtaket er designet for å muliggjøre etablering og konkurranse fra betalingsløsninger som konkurrerer med Vipps. Konkurransetilsynet tar særlig hensyn til forbrukernes interesser, og vi mener at en forlengelse av disse vilkårene vil sikre at forbrukerne får tilgang til de beste betalingsløsningene til lavest mulig pris, sier fungerende nestleder Hanne Falkanger.

Vedtaket er gyldig frem til 27. april 2027.