Lege advarer mot engangshansker

13/07/2020 13:48

Emma Sletta

Nyheter
En lege har på det sosiale meide TikTok laget en video som forklarer folk hvorfor de ikke skal gå med engangshansker når de handler under koronaepidemien.

Doktor Karan Rangarajan, som er en britisk kirurg, har fortalt britene at engangshansker ikke kan brukes i stedet for å vaske hender, og at de setter seg selv i fare ved å bruke dem. 

Det skriver Ladbible.com

Hanskene akkumulerer bakterier

I videoen forklarer han: «du har engangshanskene, du er i butikken, du tar på ting – og så har du bakteriene på deg.» Han fortsetter: «du tar på flere ting i løpet av en dag, med de samme hanskene på. Nå akkumuleres bakteriene på hanskene.» 

Han forteller om hvordan han kan bruke hanskene og påpeker at det er bedre å vaske hender. 

«Hanskene dine er nå fulle av flere bakterier enn hånden din ville vært hvis du vasket hendene regelmessig.» Sier han og understreker at du kan ta på alt med hanskene. 

«Husk at du med samme hansker berører rattet på bilen din, eller kanskje berører ansiktet ditt og på den måten får du alle bakteriene på huden din. Og når du så vil ta av deg hanskene og bytte, tar du kanskje direkte på selve hansken.» Sånn høres videoen ut og han avslutter med å si: 

«Bare vask hendene – hver fornuftig og hold deg trygg.»

Amerikanske sykepleiere har samme budskap

I USA la en tidligere sykepleierske, Molly Lixey, en lignende video opp, på hennes Facebook side. I videoen prøver hun å vise hvor fort bakteriene sprede sig når hun ikke vasker hender.

Lixey jobber nå på et legekontor, og tok litt grønn maling på hendene for å vise hvordan bakterier fort sprer seg fra forskjellige overflater – selv om du har hansker på.

Hun startet videoen med å si at det er greit at folk bruker hansker, men de skal bare være klar over krys forurensningen.

Senere i videoen tar hun på seg hansker og later som at hun tar på en pakke som har bakterier på seg – her bruker hun den grønne malingen som bakterier. Så later hun som at hun er på telefonen og klør seg i nesa mens hun har på de hanskene som skal gjøre henne «trygg». 

Etter at hun tar av hanskene tar hun opp telefonen, og det er tydelig at hun derfra får den grønne malingen på fingrene igjen. 

Hun avslutter heretter videoen med og oppfordre folk til ikke å røre ansiktene eller telefonene deres når de har hansker på. Og kaste hanskene i søpla når man er ferdig med dem.

Public Health England er enige

Public Health England (PHE) har samme oppfordring som de to bak videoene. De har sagt tidligere at de ikke anbefaler hansker eller masker til folk som ikke jobber på sykehus.

En talsmann fra PHE sa: «PHE anbefaler ikke bruk av hansker eller masker som en beskyttelse mot Covid-19 til befolkningen. Folk som er bekymret for å få en smittsom sykdom, bør prioritere god personlig håndhygiene.»

WHO har også anbefalt at man vasker hender eller bruker håndsprit i stedet for hansker.