Mattilsynet melder regelbrudd: Brøt reglene for behandling av skadde og syke dyr

17/01/2023 13:54

Sofie

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mattilsynet har gjennomført uanmeldte tilsyn med 582 svinebesetninger, 1 av 4 brøt reglene.

Bakgrunnen for tilsynskampanjen var det lokale tilsynsprosjektet i Rogaland utført av Mattilsynet og Brennpunkt-filmen «Griseindustriens hemmeligheter».

Mattilsynet fant betydelige forskjeller i ytelsen til norske griser under kampanjen.

– Det at vi finner regelverksbrudd i mer enn halvparten av svineholdene, er ikke godt nok, sier administrerende direktør i Mattilsynet, Ingunn Midttun Godal.

I rapporten som ble presenteret på Litteraturhuset i Oslo i dag står det:

«Vi har sett at mange svineprodusenter driver bra, med få eller ingen regelbrudd. Noen driver godt over kravene. Andre svineprodusenter driver imidlertid veldig dårlig, med mange og/eller alvorlige regelbrudd.»

De verste svinebesetningene med mange regelbrudd eller gjentatte alvorlige brudd må behandles eller stenges permanent.

Stortingsrepresentant (V) Ingvild Wetrhus Thorsvik sier:

- Jeg er rystet over funnene til Mattilsynet. Vi har dessverre en svinenæring der flertallet ikke følger regelverket. Det må få konsekvenser. Det holder ikke å si at næringen selv må rydde opp. Grisene kan ikke vente lenger.

Dette skriver NRK.

Det ble oppdaget ett eller flere brudd på reglene i mye mer enn halvparten av de inspiserte besetningene. Flere brudd på reglene var knyttet til for lite rotemateriale og strø, og dårlig overvåking av syke og skadde dyr.

Omtrent én av tre oppfylte ikke kravene til rotematerialet og omtrent én av fire oppfylte ikke kravene til strø. Dette påvirker i stor grad velferden til mange griser.