Dersom du blir nektet adgang til USA, må du selv stå for kostnadene til hjemreisen. Dette advarer Tryg Forsikring om i en pressemelding, der de peker på en vanlig misforståelse blant reisende.
"Vi opplever at mange reisende tror at reiseforsikringen vil dekke hjemreise og eventuelle merkostnader dersom de blir avvist ved grensen," sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring. Det skriver DinSide
Selskapet oppfordrer derfor alle som planlegger reise til USA om å være nøye med at informasjonen de oppgir i ESTA- eller visumsøknaden er helt korrekt.
I tillegg minner de om at amerikanske myndigheter i økende grad benytter seg av søk i sosiale medier og annen digital aktivitet som del av innreisekontrollen. Tryg råder derfor folk til å tenke nøye gjennom hva de deler i åpne kanaler før de setter seg på flyet til USA.
Oppdaterte innreiseregler for transpersoner
Mandag denne uken publiserte Utenriksdepartementet (UD) en oppdatert reiseinformasjon for USA, melder VG. En av endringene handler spesielt om hvordan innreisebestemmelser gjelder for transkjønnede personer.
USA krever at alle reisende søker om visum, og i denne prosessen er det kun to kjønnskategorier å velge mellom: mann eller kvinne.
UD presiserer at USA nå kun anerkjenner det kjønnet man ble tildelt ved fødselen når man søker om innreise:
«Når du skal søke om ESTA eller visum til USA, er det to kjønnsbetegnelser å velge imellom: Mann eller kvinne. USA anerkjenner kun søkerens kjønn ved fødselen.»
Denne praksisen er i tråd med retningslinjene som ble innført etter at Donald Trump overtok som president i januar. Hans administrasjon har gjort det tydelig at føderale myndigheter kun skal forholde seg til de to kjønnene, mann og kvinne.
Anbefaler kontakt med ambassaden
UD oppfordrer personer som har et annet kjønnsuttrykk enn det som er registrert ved fødselen, til å kontakte den amerikanske ambassaden før de bestiller reise.
Selv om man får innvilget visum eller ESTA, er det viktig å være klar over at dette ikke automatisk gir adgang til landet. Det er amerikanske immigrasjonsmyndigheter som tar den endelige beslutningen om innreise ved ankomst.
Økt grensekontroll og digital overvåkning
At innvilget visum ikke nødvendigvis gir adgang til USA, ble tydelig illustrert tidligere denne uken da en fransk forsker ble nektet innreise.
Under en tilfeldig kontroll ble forskerens telefon undersøkt, og amerikanske myndigheter oppdaget tekstmeldinger med kritiske uttalelser om Trumps forskningspolitikk. Hendelsen endte med at forskeren umiddelbart ble sendt tilbake til Europa, ifølge Børsen.
USA har de siste årene skjerpet innreisekontrollen ytterligere, og har lagt økt vekt på å gjennomgå digital informasjon, inkludert sosiale medier, som en del av vurderingen ved grensepassering.