Nytt virus funnet i Kina: Her er alt du trenger å vite

11/08/2022 08:24

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et internasjonalt team av forskere har identifisert et nytt virus i Kina.

Det er det anerkjente medisinske tidsskriftet New England Journal of Medicine som har publisert studien.

Viruset har sannsynligvis hoppet fra dyr til menneske, og det har for tiden blitt observert i 35 pasientprøver i Kina.

Men selv om viruset er nytt for mennesker, er det ikke noe nytt ved det som skjer. Imidlertid må man fortsatt møte situasjonen.

Det sier Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet.

"Jeg kan begynne med å si at viruset er en del av en større familie der vi kjenner noen av virusene, for eksempel meslingviruset."

"Når et virus hopper fra dyr til mennesker og forårsaker et lite mikroutbrudd, hører den gjennomsnittlige borgeren bare om det når det slutter i en pandemi. Men det er langt fra alltid slik (at det ender slik, ed.)," forklarer Søren Riis Paludan.

"I prinsippet har du ingen anelse om dette kan ende som en pandemi. Det kan man ikke vite," sier Paludan videre.

Professoren understreker imidlertid at det ofte skjer at et nytt virus oppdages hos mennesker. Og sett i skyggen av coronavirus-pandemien får nye virus langt mer oppmerksomhet enn tidligere.

"Dette er et virus som var hos dyr og deretter hoppet på mennesker. Det har alltid skjedd. Men nå skjer det oftere enn det var for 100 år siden, når du utvider i områdene der dyrene vanligvis bor."

– Men teknologien vår har også blitt bedre, så det gjøres mange flere analyser for å se etter virus. Og etter en pandemi får den mer oppmerksomhet, sier Paludan.

Oppmerksomheten på det nye viruset kan også leses i flere utenlandske medier som The Guardian, The Washington Post og independent, som alle skriver om viruset.

Men ifølge Jens Lundgren, professor i smittsomme sykdommer ved Rigshospitalet, er det ingen grunn til stor bekymring.

– Før vi fikk koronapandemien, var det ikke i allmennhetens interesse at det var en ny type virus. Vi er vant til å se disse rapportene.

– Så langt er det ingen fare for at dette kan bli den neste pandemien vi så med koronaviruset, sier Lundgren.

Han legger til at det ikke er noe bevis for at viruset er smittsomt mellom mennesker. Alle de smittede er fra provinsene Shandong og Henan i Kina.