Parfymelegenden Paco Rabanne er død

03/02/2023

Sofie Hansen

Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Paco Rabanne, en av verdens mest berømte parfyme- og motedesigner, har dødd 88 år gammel i sitt hjem i Frankrike.

Hans død ble bekreftet av Puig, morselskapet til merkevarene hans, som sa at han hadde "merket generasjoner med sin radikale visjon om mote og arven hans vil leve videre".

Rabanne fikk global berømmelse for sine eksentriske klesdesign. Puigs motepresident, José Manuel Albesa, hyllet Rabannes arbeid, som han sa "gjorde overtredelse magnetisk".

"Hvem andre kan få fasjonable parisiske kvinner til å rope etter kjoler laget av plast og metall," sa Albesa.

"Den radikale, opprørske ånden skilte ham fra hverandre: Det er bare én Rabanne." Marc Puig, styreleder og administrerende direktør i Puig, kalte Rabanne en "stor personlighet innen mote" og hyllet hans "dristige, revolusjonerende og provoserende visjon, formidlet gjennom en unik estetikk".

Rabanne ble født inn i en militærfamilie i Spanias baskiske region, nær byen San Sebastian.

Faren hans var oberst i det republikanske militæret, som ble henrettet av Gen Francisco Francos nasjonalistiske styrker i 1936 under den spanske borgerkrigen.

Moren hans – som hadde jobbet som syerske for designeren Cristobal Balenciaga – flyttet familien til Paris i 1939 etter at nasjonaliststyrkene tok Madrid og vant krigen.

Etter å ha vokst opp i den franske hovedstaden ble Rabanne arkitektstudent ved l'École Nationale des Beaux-Arts, hvor han tjente penger på å tegne moteskisser.

Etter en kort periode i byggebransjen med en betongprodusent, startet han sin motekarriere med å designe smykker for Givenchy, Dior og Balenciaga.

Så i 1966 lanserte han sitt eget motehus med navn - Paco Rabanne - som så ham oppnå internasjonal anerkjennelse.

Designene hans vakte både ros og kontroverser, og debutkolleksjonen hans, med tittelen 12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials, gjorde den franske motepressen rasende etter at modeller ble pyntet med skarpe metaller og andre usannsynlige materialer.

"Jeg har alltid hatt inntrykk av å være en tidsakselerator," sa han om designene sine i 2016.

"Av å gå så langt som er rimelig for ens tid og ikke hengi seg til den sykelige nytelsen av de kjente tingene, som jeg ser på som forfall ."

I 1968 signerte han en avtale med den Catalonia-baserte Puig-familien, som var tungvektere i mote- og duftindustrien. Avtalen markerte hans inngang til parfymeindustrien, som til slutt skulle bli synonymt med navnet hans.

I en uttalelse på Paco Rabannes offisielle Instagram hyllet merket ham som en "visjonær" og sa at han var "blant de mest banebrytende motefigurene i det 20. århundre".

"Arven hans vil forbli en konstant kilde til inspirasjon," la det til.

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.