Putin i opprivende tale: "Epoken med vestlig dominans er over"

28/10/2022 11:53

Emma

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Putin anklaget, i en tale, Storbritannia og Vesten for å spille et «farlig, skittent og dødelig spill» i Ukraina, og hevdet at epoken med vestlig dominans var over.

President Putin sa torsdag at Russland aldri hadde snakket om å bruke atomvåpen - men sa at Storbritannia hadde engasjert seg i "kjernefysisk utpressing" mot landet hans.

I en tale i Moskva langet den russiske presidenten ut mot Storbritannias tidligere statsminister for kommentarer hun kom med mens hun var utenriksminister.

Det skriver Mirror.

Putin sa at Vesten, inkludert Storbritannias tidligere statsminister Liz Truss, hadde engasjert seg i «kjernefysisk utpressing» mot Russland, og navnga spesielt Lizz Truss, og sa at hun må ha vært «litt ute av det» med sine kommentarer om atomkraft.

Putin hevdet å «aldri ha sagt noe proaktivt om Russlands mulige bruk av atomvåpen».

I stedet sa han at Kreml «bare har antydet som svar på uttalelser fra vestlige ledere».

Han refererte trolig til Lizz Truss' tale til FNs generalforsamling i september, da hun sa at Putins trusler om å bruke atomvåpen var «sabelrasling».

Han fortsatte med å anklage Storbritannia og Vesten for å spille et «farlig, skittent og dødelig spill» i Ukraina under talen ved Valdai Discussion Club, en Moskva-basert tankesmie, der han hevdet at æraen med vestlig dominans var over.

Den russiske lederen snakket om alt han mener er galt om Vesten i omtrent 40 minutter.

Han sa at hans land «aldri vil finne seg i» hva Vesten ber dem om å gjøre, til tross for at Russland ikke anser seg selv som en fiende av Vesten.

Nyheten kommer bare en dag etter at Putin overvåket Russlands første atomøvelser siden starten av krigen.

Russlands forsvarsdepartement offentliggjorde opptak av offiserer som trykket på utskytningsknapper og en ubåt som stupte ned før de blåste et missil mot himmelen.

Russlands forsvarsminister Sergei Shoigu sa at det var et «masseangrep med strategiske angrepsstyrker som svar på et atomangrep fra vår motstander».