Russland beordrer stor tilbaketrekning

10/11/2022 08:47

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Russland har beordret en stor tilbaketrekning på dette svært viktige området.

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu beordret onsdag russiske tropper til å trekke seg tilbake fra vestbredden av elven Dnipro.

Dette skjer etter et ukrainsk angrep nær den sørlige byen Kherson, melder nyhetsbyrået Reuters, som kaller det en «betydelig retrett» og et «potensielt vendepunkt i krigen».

I en TV-uttalelse uttalte general Sergei Surovikin, som har den overordnede kommandoen over krigen, at det ikke lenger vil være mulig å forsyne byen Kherson.

Han forklarte også at han har foreslått å trekke forsvarslinjen opp østbredden av elva.

Tilbaketrekningen kommer også etter uker med ukrainsk fremrykning mot Kherson.

– Vi skal redde livene til våre soldater og kampevnen til våre avdelinger. Å holde dem på høyre bredd er nytteløst. Noen av dem kan brukes på andre fronter, sier Surovikin.

De siste ukene har det vært spekulasjoner om at Russland enten vil trekke sine styrker tilbake til vestbredden av Dnipro, eller i stedet forberede seg på blodige kamper de kommende dagene eller ukene.

Tidligere ble hovedbroen på en vei ut av Kherson sprengt.

Bilder på Internett viste at Darivka-broen øst for Kherson hadde kollapset fullstendig i Inhulets, en sideelv til Dnipro.

Ukrainere som delte bilder av den ødelagte broen over Innhulets onsdag, spekulerte i at den hadde blitt sprengt av russiske tropper som forberedelse til en retrett.

Vitalij Kim, den ukrainske guvernøren i Mykolaiv-regionen som grenser til Kherson, har sagt at ukrainske styrker har presset en rekke russere vekk fra området.