Tre ganger så dyrt i Norge.
Akkurat nå leser andre
Sukkerprisene i Norge får mange til å sperre opp øynene når de ser hvor mye rimeligere det er hos nabolandet i øst. I den store matbutikken på Nordbysenteret, et av de mest populære reisemålene for grensehandlere, kan man kjøpe sukker til en brøkdel av prisen hjemme.
Mens et kilo sukker koster 34,90 kroner hos både Kiwi, Rema 1000 og Extra, får du samme mengde i Sverige for 17,95 svenske kroner.
Og velger du større forpakninger, blir forskjellen enda tydeligere – den største sekken på 12 kilo gir en kilopris på under 14 kroner, selv etter valutajustering. Dermed kan nordmenn spare opptil 61 prosent på et så enkelt produkt som sukker. Det skriver Nettavisen.
Sukkeravgiften forklarer bare noe
De norske dagligvarekjedene mener prisforskjellen delvis skyldes avgifter og driftskostnader. En sentral faktor er sukkeravgiften på 9,46 kroner per kilo, men den forklarer ikke alt.
Kiwi peker på at de totale kostnadene er høyere i Norge:
Les også
«Norge har høyere kostnader til blant annet husleie og lønn i hele verdikjeden. Norge har også mer spredt befolkning enn Sverige, og dermed er distribusjonen også dyrere her», sier kommunikasjonsdirektør Kristine Arvin.
Små marginer, hevder kjedene
Hos Rema 1000 avviser man at norske butikker tjener spesielt mye på sukker.
«Vi har ikke innsikt i grensebutikkenes innkjøpspriser, men våre driftsmarginer har ligget stabilt mellom 3 og 4 prosent siden vi startet lavpriskonseptet i 1979», sier kategori- og innkjøpsdirektør Line Aarnes.
Også Coop forsvarer sine priser, men ønsker ikke å dele detaljer om lønnsomhet:
«Av konkurransehensyn kan jeg ikke oppgi våre innkjøpsbetingelser eller marginer, men jeg kan med hånden på mitt Coop-medlemskort garantere at det er ikke vi som sitter igjen med mest fortjeneste på en kilo sukker til 34,50 kroner», sier kommunikasjonsdirektør Harald Kristiansen.
Professor: «Prisene er vanskelig å forsvare»
Les også
Selv om butikkjedene skylder på kostnadsnivå og avgifter, mener flere økonomer at det er vanskelig å forklare hvorfor sukker koster mer enn dobbelt så mye i Norge.
Når man legger den norske sukkeravgiften på de svenske prisene, ender man på mellom 23 og 29 kroner per kilo – fortsatt langt under norsk nivå.
Flere eksperter peker på at lønnsnivå og husleie ikke nødvendigvis påvirker prisen direkte, men snarere den totale lønnsomheten. Dermed handler prisforskjellen trolig mer om strategisk prissetting enn om faktiske kostnader.
Uansett forklaring: For den som planlegger en handletur over grensen, er det ingen tvil om at sukker kan være en «sweet deal».