USA og Storbritannia med skremmende advarsel

07/07/2022 08:04

Emma Sletta

Nyheter
FBI direktør Christopher Wray. / Foto: Shutterstock.com
FBI direktør Christopher Wray. / Foto: Shutterstock.com
Store sikkerhetstjenester med uvanlig advarsel.

For første gang noensinne har lederne for sikkerhetstjenestene i USA og Storbritannia, FBI og MI5, dukket opp sammen – og tilbyr en enestående og klar advarsel mot ‘den største, langtrekkende trusselen mot vår økonomi og nasjonale sikkerhet’.

Mot Kina.

Ifølge BBC var det i London at FBI-direktør Christopher Wray og MI5-sjef Ken McCallum ga flere presise eksempler på hvor store ressurser som allerede brukes på innsatsen.

"Ikke mer flyging under radaren," sa Christopher Wray.

Det ble presentert at MI5 de siste tre årene har doblet sitt arbeid mot kinesisk virksomhet - og det vil doble seg igjen.

Den sa at de britiske sikkerhetstjenestene i dag har syv ganger så mange undersøkelser rettet mot Det kinesiske kommunistiske parti sammenlignet med antallet i 2018.

Ken McCallum kalte disse utfordringene en ‘game changer’. Christopher Wray kalte dem store og fantastiske.

Han sa at hvis det kinesiske regimet skulle bestemme seg for å gjøre år med frykt til virkelighet og ta den uavhengige øya Taiwan med militærmakt, ville det representere en av de mest skremmende forstyrrelsene i verdensøkonomien som vi noensinne har sett.

Kinas president Xi Jinping. / Foto: Shutterstock.com

Også større enn den vi ser akkurat nå som følge av krigen i Ukraina.

Samtidig sa de også at Kina allerede bør forberede seg på å motstå lignende sanksjoner som Vesten har rettet seg mot Russland. I en slik situasjon vil de enorme investeringene fra vestlige selskaper i Kina bli tatt som gisler.

"Og jeg har ingen grunn til å tro at deres interesse for Taiwan burde ha blitt mindre på noen måte," som Christopher Wray sa det.

FBI-direktøren sa også direkte til publikum, som besto av toppledere fra næringsliv og forskning - at den kinesiske regjeringen var ute etter å stjele teknologien deres.

"Det representerer en mer alvorlig trussel mot vestlig virksomhet enn selv de mest velinformerte forretningsmennene har en anelse om," sier Christopher Wray.

Sikkerhetstjenestene la også frem hvordan Kina har forsøkt å påvirke kongressvalget i USA for å hindre at en Kina-kritisk politiker blir valgt.

Det ble videre lagt ut hvordan Kina bruker cyberspace for å 'jukse og stjele mye' med en så voldelig hackingstyrke at det overstiger alle andre store land til sammen.

Men ifølge sikkerhetstjenestene utføres også direkte fysisk tyveri av Kina.

FBI-sjefen fortalte også hvordan kinesiske selskaper har gravd opp genetisk modifiserte frø fra den amerikanske undergrunnen som ville ha kostet Kina milliarder av dollar og tiår med tid brukt hvis de måtte utvikle dem selv.