Et kontroversielt nytt forslag sendes nå ut på høring. Planen er å gjennomføre en forsøksordning hvor 100.000 nordmenn får inntil 27.500 kroner mindre i skatt per år. Målet er å undersøke om økonomisk gulrot faktisk kan få flere ut i jobb og bort fra trygd.
Men det er én hake: Deltakerne velges helt tilfeldig.
Det uvanlige eksperimentet skal pågå i tre til fem år og følges av forskere.
Det er første gang en slik metode brukes i skattepolitikken her i landet.
Det skriver Fri Fagbevegelse.
Disse er de heldige
Det er regjeringen, med finansminister Jens Stoltenberg (Ap) i spissen, som fremmer forslaget. Og det gjelder kun unge voksne som blir trukket ut til å være med i forsøket.
Regjeringen foreslår at 100.000 tilfeldige unge mellom 20 og 35 år plukkes ut for å teste et arbeidsfradrag som kan gi skattelette opptil 27.500 kroner årlig.
Deretter følges gruppen i tre til fem år.
Hensikten med forsøksordningen er å bidra til en mer kunnskapsbasert politikk for å få flere i arbeid, ifølge regjeringen. De ønsker å prøve ut nye metoder for å se hva som virker for å få unge som ikke ser økonomisk gevinst i å jobbe ut i arbeid.
En økende andel unge mottar arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd. Samtidig får mange lite igjen økonomisk for å gå fra trygd til arbeid.
Det er derfor nødvendig å innhente kunnskap ved å prøve ut nye tiltak, mener finansministeren.
Forsøket er utviklet i samarbeid med Frischsenteret og Norwegian Fiscal Studies, og høringsfristen er satt til 1. august.
Blandede reaksjoner
NHO er positive til forslaget, og håper det vil føre til mer kunnskapsbasert og treffsikker arbeidsmarkedspolitikk.
Men opposisjonen reagerer kraftig på forslaget.
"Tenk på alle de som ikke blir trukket ut. Det er blodig urettferdig. De burde heller gitt skattelette til alle", sier Sylvi Listhaug (Frp) til VG.
Hun får støtte av Erna Solberg som kaller det hele for useriøst:
"Nå får det være nok tull. Hvorfor skal bare åtte prosent få bedre råd?", sa hun til avisen.
Også SV er kritisk. Arbeids- og sosialkomiteens leder Freddy André Øvstegård mener dette er høyrepolitikk i forkledning.
"Vi burde heller brukt pengene på målrettede tiltak, ikke på gambling", mener han