WHO advarer om utbrudd av dødelig virus

20/07/2022 08:07

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et av de dødeligste virusene er nå i utbrudd.

Mens de flestes virusøyne sannsynligvis er på COVID-19, som for tiden er på vei til å smitte igjen. Det skjer selv om sommeren ellers ikke er en ferie for virus.

Men kanskje danskene snart kan komme med et nytt virus. I Ghana har to infeksjoner med det Ebola-lignende Marburg-viruset blitt oppdaget akkurat nå.

Marburg virus er et hemorragisk febervirus, noe som betyr at den syke personen har en tendens til blødninger. Det er et av de mest dødelige virusene, som sprer seg til mennesker fra flaggermus og fra mennesker til andre mennesker gjennom kontakt med kroppsvæsker fra infiserte.

Dette er prøver fra to pasienter i Ghanas Ashanti-region som har vist seg å være positive for Marburg-viruset. Begge har siden blitt funnet å ha dødd. Den første var en mann på 26 år som ble fraktet til sykehus 26. juni og døde dagen etter. Den andre saken var en 51 år gammel mann som ble fraktet til sykehus 28. Han døde senere den dagen. Så det tar ikke lang tid fra en positiv respons før du dør.

– Helsemyndighetene har reagert raskt og fått et forsprang på å forberede seg på et mulig utbrudd. Det er bra, for uten umiddelbar og avgjørende handling kan Marburg lett komme ut av kontroll. WHO er på bakken for å støtte helsemyndighetene, og nå som utbruddet er erklært, samler vi inn flere ressurser, sa Who Regional Director for Africa, Dr Matshidiso Moeti.

Mer enn 90 kontakter av de to avdøde er identifisert og blir nå testet for Marburg-virus. Under tidligere utbrudd av viruset har dødeligheten vært alt fra 24-88%.

Når viruset oppstår, er det vanligvis i Sør- og Øst-Afrika. Tiden fra infeksjon til sykdom er tre til ni dager. Rundt dager fem til syv vil sykdommen, hvis den utvikler seg voldsomt, forårsake en uttalt tendens til blødning fra tannkjøttet, nesen, urinveiene, mage-tarmkanalen og fra huden, skriver Sundhed.dk.

Når blødninger har startet, har viruset høy dødelighet.