Ukraina sparker to sikkerhetstjenestemenn: Har vært vitne til alvorlige forbrytelser

20/07/2022 07:50

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Ledelsen har ifølge Zelenskiy et stort ansvar.

Det ukrainske parlamentet stemte tirsdag for å sparke to personer som nylig ble suspendert fra jobbene sine. Søndag ble sjefen for en hemmelig kraniansk tjeneste kalt SBU, Ivan Bakanov og justisminister Iryna Venediktova suspendert fra sitt arbeid.

Ifølge Ukrainas president Volodomyr Zelenskiy har noen svært alvorlige saker nylig kommet frem. Disse sakene gjelder personer som har jobbet under tjenestene til Bakanov og Venediktova.

Her jobbet flere ansatte angivelig som samarbeidspartnere for Russland. Det vil si at de har samarbeidet med Russland. Selvfølgelig er dette ikke noe som den ukrainske siden enten er glad for eller vil tåle.

«En slik rekke forbrytelser mot grunnlaget for statens nasjonale sikkerhet, og forbindelsene som ble oppdaget mellom ansatte i Ukrainas sikkerhetsstyrker og Russlands spesielle tjenester, satte noen svært alvorlige spørsmålstegn ved ledelsen,» sa Zelenskyy på Telegram.

Saken har også startet en stor etterforskning av de ansatte i landets sikkerhetstjeneste, da det rett og slett fryktes å ha flere samarbeidspartnere innen de ulike tjenestene.

Det er ennå ingen kunngjøring om hva konsekvensene for de to lederne vil være annet enn at de vil få sparken.

Krigen i Ukraina har pågått i 5 måneder, og selv om kampene for tiden er sentrert rundt Donbass-regionen, der Russland har overtaket på flere områder, dør folk fortsatt daglig som følge av kampene mellom russiske og ukrainske styrker.