Zelenskyj i U-sving: Nå vil han

09/11/2022 08:16

Emma Sletta

Nyheter
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Den ukrainske presidenten har ombestemt seg.

Krigen i Ukraina pågår fortsatt for niende måned snart. I begynnelsen av krigen møttes representanter fra Russland og Ukraina til fredssamtaler, men de brøt raskt ut da partene, ikke overraskende, var milevis fra hverandre når det gjaldt krav om en løsning på konflikten.

Tidligere har Zelenskyj sagt at Ukraina ikke er villig til å forhandle med Russland etter å ha kunngjort annekteringen av flere ukrainske regioner i september.

Zelenskyj har også sagt at de aldri vil forhandle med nåværende president Vladimir Putin så lenge han sitter ved makten i Russland.

Dermed syntes en diplomatisk løsning å være svært fjernt fra virkeligheten.

Nå har imidlertid røret fått en litt annen lyd, fordi Vladimir Zelenskyj nå sier at han er åpen for samtaler med Russland, men bare gjennom reelle forhandlinger som vil gjenopprette Ukrainas grenser, kompensere for russiske angrep og straffe de ansvarlige for krigsforbrytelsene Zelenskyj mener er begått i Ukraina mot sivilbefolkningen.

Det skriver Dagbladet.no.

Uttalelsen kommer dager etter at Washington Post meldte at den amerikanske siden hadde begynt å stille spørsmål ved ukrainsk strategi i forbindelse med konflikten.

USA er det landet som har bidratt mest til Ukraina, og derfor ønsker de at Ukraina faktisk skal forsøke å få slutt på konflikten.

Mandag sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov at Russland var åpen for samtaler med Ukraina, men at Ukraina hadde nektet å forhandle.

Men Russland har også gjentatte ganger sagt at de ikke vil forhandle om territorium som de har annektert fra Ukraina.

Tirsdag sa sekretæren for Ukrainas sikkerhetsråd at hovedbetingelsen for Ukrainas president for samtaler med Russland er implementeringen av Ukrainas territoriale integritet - det vil si å gjenvinne alt territorium som det har mistet siden 24. februar.