Nytt EU-forslag vekker raseri: "Et stort nederlag for klimaet"

07/07/2022 11:40

Emma

Politikk
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er mye motstand fra flere partier.

Et flertall i Europaparlamentet nektet onsdag å stanse et omstridt forslag fra EU-kommisjonen. Forslaget vil kategorisere gass- og kjernekraft som bærekraftige investeringer for en overgangsperiode, og ikke permanent i utgangspunktet.

Ifølge EU-kommisjonen er dette nødvendig for å gi landene tid til å bruke fornybar energi. Men langt fra alle er enige i denne påstanden.

Kritikere påpeker at forslaget vil åpne for langsiktige investeringer i kjernekraft og gass. Det strider ifølge kritikerne mot EUs grønne ambisjoner.

Niels Fuglsang er medlem av Europaparlamentet for sosialdemokratene, og han kaller beslutningen ‘et stort nederlag for klimaet’.

– Dagens avstemning betyr at mye av pengene EU øremerket grønne investeringer i medlemsstatenes utvinningsplaner risikerer å lande i langsiktige investeringer av kjernekraft og fossil gass. I verste fall vil det binde oss til naturgass i mange år etter 2030, sier han til Berlingske.

Videre kaller Niels Fuglsang det grønnvasking at for eksempel pensjonsfond nå kan selge kjernekraft og gass som grønne investeringer.

Enhedslistens Nikolaj Villumsen slår også til mot den nye loven.

– Dessverre har et flertall i Europaparlamentet valgt å lytte mer til de kortsiktige og smale interessene til store energiselskaper enn til vitenskapen og hensynet til klimatiltak. Det er veldig tragisk, sier Villumsen.

Generelt har splittelsen vært mellom de røde og blå delene av Europaparlamentet. Høyres medlem av Europaparlamentet, Pernille Weiss, mener, i motsetning til sine to danske kolleger, at dette er den rette veien å gå.

– Vi blir aldri klimanøytrale innen 2050 hvis vi ikke har naturgass med oss. Og hvis vi ikke får mer investering i kjernekraft, sier hun.

 

 

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.